Είναι φανερό πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να ανατρέψει με οποιοδήποτε κόστος το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου ιδιαίτερα μετά τη μέχρι τώρα προφανή αδυναμία των νομικών του συμβούλων να προχωρήσουν τις προσφυγές στις οποίες κατέφυγαν με εντολή του Λευκού Οίκου.

Έτσι η προσφυγή των ανθρώπων του Τραμπ στην Πολιτεία του Μίσιγκαν δεν έφερε κανένα νομικό αποτέλεσμα. Οι πολιτειακές αρχές ανακοίνωσαν πως νικητής είναι ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί εκ νέου να ανατρέψει το αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν, αυτή τη φορά επιλέγοντας ακόμα και πραξικοπηματικές ενέργειες και εκτροπή από τα νόμιμα που προβλέπουν οι διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάζοντας το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Le Monde ή του βρετανικού Guardian ή και της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, καθίσταται πλέον ευδιάκριτα αντιληπτή η πρόθεση του μέχρι τώρα ενοίκου του Λευκού Οίκου να καταφύγει σε κάθε μέσο που θα του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία.

Προσκάλεσε, λοιπόν, δύο ανθρώπους-κλειδιά στο Οβάλ Γραφείο, τον Mike Shirkey, πολύ γνωστό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν, ο οποίος αρνήθηκε με δημόσια δήλωσή του προ ημερών να νομιμοποιήσει τα παιχνίδια του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τον Speaker της Βουλής των Αντιπροσώπων Lee Chatfield.

Σκοπός της πρόσκλησης είναι να ασκηθούν πιέσεις στα στελέχη του «Παλαιού Μεγάλου Κόμματος», όπως αποκαλείται παραδοσιακά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Grand Old Party), να προχωρήσουν ακόμα και πραξικοπηματικές ενέργειες και πάντως εξωθεσμικά για να ανατραπούν εκλογικά αποτελέσματα σε κάποιες πολιτείες. Ήδη οι παρεμβάσεις στην Τζόρτζια δεν απέδωσαν παρά τις πιέσεις. Η επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων επιβεβαιώνει μέχρι νεοτέρας το προβάδισμα του Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά τα σενάρια εκτροπής ο Τραμπ δεν διαθέτει γύρω του έμπειρα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που παίζουν στα δάχτυλα τις εκλογικές (και παραεκλογικές) διαδικασίες όπως διέθετε, επί παραδείγματι, ο Τζορτζ Μπους στην περίφημη επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα, με την οποία νίκησε τελικά τον Γκορ για κάποιες 150 ψήφους διαφορά. Αντίθετα ο Τραμπ βασίζεται στο επιτελείο του δικηγόρου του Τζουλιάνι, πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, που είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο με ακόμα πιο αμφιλεγόμενες «παρέες», και δεν εννοούμε τους πολιτικούς του φίλους.

Ο Τζουλιάνι, ο οποίος αντιλαμβάνεται το επικίνδυνο του πράγματος, ίδρωνε και ξεΐδρωνε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αποτέλεσμα να αρχίζει να τρέχει η καραμπογιά από τους βαμμένους κροτάφους του μπροστά στην κάμερα.

Ο Τζουλιάνι χρησιμοποιεί τη Michael Flynn, μία γνωστή δικηγόρο η οποία ανακυκλώνει και αναπαράγει τη θεωρία συνωμοσίας πως ο Μπάιντεν βασίστηκε σε χρήματα των Κομμουνιστών (αν είναι δυνατόν εν έτει 2020), δηλαδή της Κούβας, της Κίνας και του Μαδούρο από τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για φαιδρά fake σενάρια τα οποία όμως «πιάνουν» στην αμερικανική πολιτική αγορά, αφού απευθύνονται σε χαμηλού επιπέδου λευκούς και Λατίνους ψηφοφόρους.

Με αυτά και με τα άλλα, ο CEO της JP Morgan αναγκάστηκε χθες να εκδώσει επίσημη προειδοποίηση στους πελάτες του αναγνωρίζοντας πως υπάρχει και ένα σενάριο το οποίο έχει πολύ ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί και σύμφωνα με το οποίο μπορεί να έχουμε στις ΗΠΑ διπλή ορκωμοσία, κάτι το ανήκουστο δηλαδή. Ο Τραμπ να ορκίζεται πρόεδρος στον Λευκό Οίκο μπροστά σε κάποιον θεσμικό εκπρόσωπο και ο Μπάιντεν να ορκίζεται λίγα μέτρα μακρύτερα σε κάποιον άλλον θεσμικό εκπρόσωπο.

Ο CEO της JP Morgan κάνει βεβαίως λόγο για θεσμική εκτροπή και σενάριο «Αρμαγεδδών» με ασύλληπτες επιπτώσεις στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, αλλά με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του Τραμπισμού κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να καταλήξει η ιστορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης