Με την Εθνοφρουρά να είναι έτοιμη να επέμβει ανά πάσα στιγμή και την αστυνομία να προωθεί σχέδιο για τη δημιουργία ειδικού χώρου διαδηλώσεων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Δευτέρας στο πολύπαθο προάστιο του Σεντ Λούις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, τον γύρο του κόσμου κάνει ερασιτεχνικό video, που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN και το οποίο δείχνει τον Μάικλ Μπράουν να κείτεται νεκρός στο οδόστρωμα μπροστά από δύο αστυνομικούς.

Χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ήταν η απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στους διαδηλωτές, οι οποίοι αδιαφόρησαν εκ νέου για τις εκκλήσεις των Αρχών για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση με απώτερο στόχο την εκτόνωση της σοβαρής κρίσης, που ξυπνάει μνήμες από τις σκοτεινότερες σελίδες της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Με την ιατροδικαστική εξέταση να δείχνει πως ο 18χρονος Αφροαμερικανός Μάικλ Μπράουν δέχτηκε έξι σφαίρες στο σώμα και το κεφάλι, αυτόπτης μάρτυρας-κλειδί τόνισε τη Δευτέρα πως ο νεαρός βρισκόταν σε θέση άμυνας, κάνοντας μάλιστα λόγο για απροκάλυπτη αστυνομική βία. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο το φυλετικό χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει σε αρκετές κοινότητες ανά την αμερικανική επικράτεια.

Η κατάσταση στο Φέργκιουσον συνεχίζει να μυρίζει… μπαρούτι, με τους διαδηλωτές να μη δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, κάνοντας συνεχείς αναφορές σε φυλετικές διακρίσεις της Δικαιοσύνης και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα όπλα η Εθνοφρουρά

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον ήρε τη Δευτέρα την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης, καθώς δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς ήταν το τελευταίο βήμα στο οποίο προχώρησαν οι Αρχές για να τερματιστεί η λεηλασία και το κάψιμο καταστημάτων, που προστέθηκαν στις διαμαρτυρίες και εγείρουν ερωτήματα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του 18χρονου Αφροαμερικανού στις 9 Αυγούστου. Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον, ο οποίος είχε κηρύξει την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Σάββατο επιβάλλοντας παράλληλα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί τοπική ώρα, δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά θα τελεί υπό την εποπτεία των Αρχών της πολιτείας. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να αναπτυχθούν κοντά σε συγκεντρώσεις διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι στέλνει στο Φέργκιουσον τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ με εντολή να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Μάικλ Μπράουν, ζητώντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση τόσο από τη μεριά των δυνάμεων ασφαλείας όσο και από εκείνη των διαδηλωτών.

«Υπάρχει φυλετικό χάσμα»

Για τα βίαια επεισόδια στο προάστιο του Σεντ Λούις και τη γενικότερη κατάσταση στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας σε φυλετικό επίπεδο μίλησε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Σε μια κοινότητα όπως το Φέργκιουσον, που δικαίως νιώθει πληγωμένη και ψάχνει για απαντήσεις, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω και πάλι να υπάρξει κάποια κατανόηση και όχι απλώς ο ένας να βάλει κατά του άλλου. Ας προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε παρά να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον» εξήγησε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι, αναφέροντας ότι μια μικρή μειοψηφία χρησιμοποιεί τον θάνατο του Μ. Μπράουν για να προκαλεί τη βία.

«Αν και κατανοώ τα πάθη και την οργή που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, η εκδήλωση του θυμού με λεηλασίες, με όπλα και με επιθέσεις κατά της αστυνομίας μπορεί μόνο να αυξήσει τις εντάσεις και να οδηγήσει στο χάος. Θα υπονομεύσει έτσι κάθε προσπάθεια να απονεμηθεί δικαιοσύνη» σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η εμπλοκή της Εθνοφρουράς στο προάστιο του Σεντ Λούις θα πρέπει να είναι περιορισμένη, αναφερόμενος προφανώς στην άφιξη αυτού του ειδικού αμερικανικού σώματος στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες λόγω της δολοφονίας του νεαρού άοπλου Aφροαμερικανού.

Στο κρατητήριο φωτορεπόρτερ του «Getty Images»

Εν τω μεταξύ, στη σύλληψη ενός από τους φωτογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα στο προάστιο Φέργκιουσον του Μιζούρι προχώρησαν οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές. Την είδηση επιβεβαίωσε το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο «Getty Images» για το οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος. Στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία με τη στιγμή της σύλληψης του φωτορεπόρτερ Σκοτ Όλσον, η υπηρεσία «Getty Images» αναφέρει ότι ο φωτογράφος της «βρίσκεται σε ένα βαν της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία».

Το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν διευκρινίζει τους λόγους για τη σύλληψη του απεσταλμένου του στο Φέργκιουσον, τη συνοικία του Σεντ Λούις, όπου σημειώνονται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα βίαιες ταραχές.

Η στιγμή της σύλληψης του φωτορεπόρτερ

Την περασμένη εβδομάδα, άλλοι δύο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα στην ίδια περιοχή είχαν επίσης συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς υπάρχει δικαστική απόφαση που απαγορεύει ρητά την παρεμπόδιση του έργου των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης ενώ αυτοί καλύπτουν θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Η δικαστική απόφαση

Η κατάσταση στο κέντρο του Φέργκιουσον παρέμενε τεταμένη και το βράδυ της Δευτέρας, παρόλο που στην περιοχή αναπτύχθηκαν στελέχη της Εθνοφρουράς, με αρχικό στόχο να περιφρουρήσουν τον χώρο γύρω από το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η ανάπτυξη μονάδων της Εθνικής Φρουράς στο Φέργκιουσον ήρε και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε στην πόλη για δύο συνεχόμενες νύχτες.
 
Διαβάστε επίσης:
Δάκρυα και οργή, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014, 07:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης