Με 439 ψήφους υπέρ και 104 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων του ALDE, και αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο της Μπολιβεριανής Δημοκρατίας τον Χουάν Γκουαϊδό. Από την ψηφοφορία απείχαν 88 ευρωβουλευτές.

Με 439 ψήφους υπέρ και 104 κατά,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων του ALDE και αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο της Μπολιβεριανής Δημοκρατίας τον Χουάν ΓκουαϊδόΟι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσαν την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη-μέλη «να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό ως τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της χώρας έως ότου διεξαχθούν νέες ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, «το μόνο νόμιμο δημοκρατικό σώμα της Βενεζουέλας, οι αρμοδιότητες της οποίας πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μελών της».

«Μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζουν τους εκπροσώπους που διορίζονται από τις νόμιμες αρχές» προσθέτει το Ευρωκοινοβούλιο.

Στη σημερινή ανακοίνωση, το Σώμα «καταδικάζει αυστηρά τη βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις Αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημιουργία ομάδας επαφής (contact group)

Οι ευρωβουλευτές καλούν την κα Μογκερίνι να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και με άλλους παράγοντες για τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018, τα οποία θα μπορούσαν να διαμεσολαβήσουν για τη σύναψη μιας συμφωνίας για τη διεξαγωγή «ελεύθερων, αξιόπιστων προεδρικών εκλογών βασισμένων σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, με ισότιμες συνθήκες για όλους, διαφάνεια και διεθνή επιτήρηση».

ΥΠΕΞ: «Ανεύθυνη στάση» η αναγνώριση του Γκουαϊδό

Την Τετάρτη το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «ανεύθυνη στάση» την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε τη στάση της έναντι του μείζονος προβλήματος που έχει προκληθεί στην ευρύτερη Λατινική Αμερική με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα. 

Το ελληνικό ΥΠΕΞ μέσω διπλωματικών πηγών προειδοποιούσε πως ενέργειες και πρωτοβουλίες οι οποίες δεν έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων ομαλές συνθήκες για τη διεξαγωγή εκλογών σε αυτήν τη χώρα μπορεί και να οδηγήσουν σε εμπλοκές εμφυλιακού χαρακτήρα. 

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο ΑΜΠΕ, «η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωκοινοβούλιο: H ΕΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως «νόμιμο προσωρινό πρόεδρο»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης