Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε με κατεπείγουσα παρέμβαση του την Τετάρτη την κυβέρνηση της Γαλλίας να μην επιτρέψει τη διακοπή της σίτισης και ενυδάτωσης ενός τετραπληγικού άνδρα.

Πρόκειται για τον Βενσάν Λαμπέρ ο οποίος ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα το 2008 είναι τετραπληγικός και διατηρείται στη ζωή με τεχνητά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση για τη διακοπή της σίτισης και της ενυδάτωσης του ασθενούς πήρε στις 11 Ιανουαρίου 2014 ο θεράπων ιατρός του, επικαλούμενος τις διατάξεις της γαλλικής νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών.

Εναντίον της απόφασης προσέφυγαν στα γαλλικά δικαστήρια οι γονείς του Λαμπέρ και τα αδέλφια του.

Με απόφαση του στις 16 Ιανουαρίου 2014 Διοικητικό Δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης του θεράποντος ιατρού, αλλά απέρριψε και την αίτηση των συγγενών του Λαμπέρ για την επείγουσα μεταφορά του σε εξειδικευμένο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 24 Ιουνίου, το Συμβούλιο του Γαλλικού κράτους χαρακτήρισε με απόφαση του νόμιμη την απόφαση για τη διακοπή της σίτισης και της ενυδάτωσης του Λαμπέρ και ζήτησε την εφαρμογή της.

Στις 23 Ιουνίου, οι προσφεύγοντες συγγενείς του κατέθεσαν αίτηση στο ΕΔΑΔ σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου ζητώντας αφενός, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης και την μεταφορά του στην ιατρική μονάδα Oberhausbergen της Γαλλίας.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε να μην διακοπεί η σίτιση και η ενυδάτωση του Βενσάν Λαμπέρ, ώσπου να εξετάσει λεπτομερώς την υπόθεση και να εκδώσει σχετική απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης