Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα την απόφαση που είχε ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, καλώντας την Πολωνία να αναστείλει «άμεσα» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της, ένα θέμα για το οποίο στο μεταξύ η Βαρσοβία έχει κάνει στροφή 180 μοιρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Δικαστήριο της ΕΕ, εκτιμώντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή απειλεί την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας. Ζητούσε κατά κύριο λόγο να μην εφαρμοστεί ο νόμος που μείωνε την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς θα οδηγούσε στην αποχώρηση περίπου 20 εξ αυτών από το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 19 Οκτωβρίου, το Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε μια προσωρινή απόφαση, καλώντας την Πολωνία να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και να επαναφέρει στις θέσεις τούς τους δικαστές που υποχρεώθηκαν να πάρουν σύνταξη. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε σήμερα.

Πάντως, τον Νοέμβριο, έναν μήνα μετά την πρώτη απόφαση, το κοινοβούλιο της Πολωνίας που ελέγχεται από το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ενέκρινε την τροποποίηση του αμφιλεγόμενου νόμου ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ΕΕ.

Το κείμενο αυτό δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, εξ ου και η σημερινή εντολή του Δικαστηρίου της ΕΕ. Με βάση την πολωνική νομοθεσία, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει διορία μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε για να υπογράψει και να επικυρώσει τον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί αφορά το δικαστικό σύστημα στο σύνολό του –και όχι μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο– και είναι αναγκαία για να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης