Εγκρίνοντας με μεγάλη πλειοψηφία το κοινό Ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, η Ολομέλεια αποφάσισε να ζητήσει από την Ολλανδική κυβέρνηση, να καταδικάσει έναν ολλανδικό ιστότοπο, ο οποίος χρηματοδοτείται από πολιτικό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό και η οποία παροτρύνει σε διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές σε βάρος των μεταναστών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Με το Ψήφισμα τους, οι ευρωβουλευτές καλούν τις ολλανδικές αρχές να εξετάσουν «εάν η πρωτοβουλία αυτή συνιστά υποκίνηση του μίσους και της εφαρμογής διακρίσεων» και καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να την καταδικάσει επισήμως, καθώς υπονομεύει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζόμενων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι ο ιστότοπος εναντιώνεται στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας την ως «μια κακοπροαίρετη πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία ρωγμών στην κοινωνία και τον προσπορισμό πολιτικού οφέλους».

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε να καταδικάσει εκ μέρους της κυβέρνησής του αυτή την “κάκιστη πρωτοβουλία” και να διαχωρίσει την θέση του από αυτήν.

Ζητεί επίσης από την ολλανδική κυβέρνηση να μην αδιαφορεί για τις πολιτικές του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) που έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Σημαντικό είναι ότι, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η προσήλωση της ολλανδικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται κι από τη θέση που έχει πάρει σε ζητήματα όπως η διεύρυνση του χώρου Σένγκεν και η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης