Στέλιος Βασιλούδης

Οι ελπίδες είναι πολλές πως ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού θα επιτρέψει την ταχεία επιστροφή στο φυσιολογικό. Αλλά η κατάσταση στο Τελ Αβίβ υποδηλώνει ένα μάλλον περίπλοκο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ στοχεύει να παράσχει ένα εμβόλιο κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες του, άνω των 16 ετών, έως τα τέλη Μαρτίου και έχει ήδη αρχίσει να αποκομίζει τα οφέλη.

Από την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, οι Ισραηλινοί πολίτες που προσκομίζουν «πράσινο διαβατήριο» -μια εφαρμογή ή έντυπο πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι έχουν λάβει και τις δυο δόσεις εμβολίου- θα μπορούν να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 7 Μαρτίου, οι χώροι εκδηλώσεων και τα νυχτερινά κέντρα θα μπορούν να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους.

Ο κόσμος κοιτάζει προς το Ισραήλ προκειμένου να λάβει μια αίσθηση για το πώς θα μοιάζει το «νέο φυσιολογικό» – αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής δρόμος για την επιστροφή του χορού, του τραγουδιού και του ξεφαντώματος σε κλειστούς χώρους. Στο Τελ Αβίβ, οι πραγματικότητες πίσω από το άνοιγμα των χώρων αυτών παρουσιάζουν μια ασαφή και συγκεχυμένη εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επί του παρόντος, είμαστε πολύ μπερδεμένοι» λέει ο Itai Drai, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το Teder, τον πολυχώρο που διευθύνει με πολλούς συνεργάτες. «Ζούμε μέρα με τη μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Το περίγραμμα του σχεδίου για το εκ νέου άνοιγμα της ισραηλινής κοινωνίας κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, μέσω δήλωσης του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Υγείας, αλλά οι κανονισμοί για τα όρια χωρητικότητας και τις απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ωστόσο, στην αρχή, θα επιτρέπονται κοινωνικές συγκεντρώσεις 20 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 50 ατόμων από τις 7 Μαρτίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαδικασία επανέναρξης μπορεί να γίνει ταχύτερη για τους χώρους εκδηλώσεων, όταν αυξηθεί ο αριθμός αυτών που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου. Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού μετά τον εμβολιασμό, από μελέτες σε ζώα και σε αυτούς που έχουν λάβει το εμβόλιο Pfizer, δείχνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μετάδοσης. «Τα περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν χωρίς να μολύνουν ο ένας τον άλλον, ωστόσο αυτό πρέπει να αποδειχθεί επιστημονικά» λέει ο Eyel Leshem, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο Sheba.

Ο Roy Fridman, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής Music Tel Aviv και υποστηρικτής του ανοιχτού κλαμπ Night Spoons, ελπίζει ότι η αύξηση του αριθμού των δεύτερων εμβολιασμών μεταξύ των ατόμων κάτω των 40 ετών θα οδηγήσει στην επιστροφή εκδηλώσεων μεγαλύτερης κλίμακας τον Μάιο. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως τον Μάιο θα επιτρέπονται 500 άτομα σε χώρους και μετά τον Ιούνιο 1000» λέει. «Αυτό ζήτησαν οι εκπρόσωποι της νυχτερινής σκηνής από το Υπουργείο Υγείας» προσθέτει.

Ωστόσο, προς το παρόν, κυριαρχεί η σύγχυση. Ο Drai λέει ότι πρέπει να είναι σε θέση να πουλήσει τρόφιμα και ποτά για να συνεχίσει να τρέχει το Teder, ώστε να μπορεί να επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και να πληρώνει τους καλλιτέχνες που παίζουν, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν αυτό είναι πιθανό να επιτραπεί στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Yaron Trax, ιδιοκτήτης του φημισμένου νυχτερινού κέντρου του Τελ Αβίβ, The Block, διαφωνεί και πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες για να ανοίξουν ξανά οι χώροι με ασφάλεια. «Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα – ότι δεν θέλω να διακινδυνεύσω την υγεία κανενός – αυτό είναι πιο σημαντικό από το κλαμπ και το χορό», λέει.

Ο Giyora Yahalom, διευθυντής πολιτιστικών υποθέσεων στο Δήμο του Τελ Αβίβ, σκιαγραφεί μια εικόνα μιας πολύ μεγαλύτερης διαδρομής προς την ομαλότητα. «Θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο, ακόμη και με μαζικό εμβολιασμό – θα ανοίξουμε ότι μπορούμε», υποστηρίζει ο ίδιος. Σχετικά με το αν θα μπορούσαν να ξανανοίξουν χώροι όπως το The Block, ο Yahalom προσφέρει λίγη ελπίδα για παραστάσεις πέρα από αυτές με καθήμενους θεατές και με μειωμένη χωρητικότητα – «θα είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι, αυτό είναι μια αρχή», λέει.

Η συζήτηση στο Ισραήλ αντικατοπτρίζει αυτό που λαμβάνει χώρα σε άλλες χώρες, οι οποίες είναι λίγες εβδομάδες ή μήνες πίσω στα προγράμματα εμβολιασμού τους. Στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson ανέφερε ότι οι Βρετανοί πολίτες ενδέχεται να έχουν μια πορεία προς την επιστροφή στη νυχτερινή ζωή, μέσω της μαζικής χρήσης γρήγορων τεστ πλευρικής ροής που θα απαιτούσαν κλιμακωτή είσοδο και πολύπλοκη εφοδιαστική, καθώς οι συμμετέχοντες θα περιμένουν 15 λεπτά ή περισσότερο για τα αποτελέσματά των τεστ.

Υπάρχουν όμως δύσκολες προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν – και το Τελ Αβίβ μπορεί να προσφέρει ένα μοντέλο εκκίνησης. Ο Leshem υποστηρίζει πως υπάρχουν ανησυχίες με την προσέγγιση μαζικού ελέγχου, καθώς θα υπάρξουν ομάδες που συνωθούνται ενώ περιμένουν τα αποτελέσματά τους και επίσης με την πιθανότητα ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Η πολιτική του «πράσινου διαβατηρίου» είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για το άνοιγμα της νυχτερινής ζωής – παρόλο που οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο διστάζουν να υποστηρίξουν κάθε είδους «διαβατηρίου εμβολίων», προσθέτει. «Είναι μια πολύ πιο λογική προσέγγιση – τουλάχιστον επιστημονικά. Αυτό που ουσιαστικά λέει είναι ότι όσο ενέχεις κίνδυνο για τους άλλους, απαγορεύεται να συμμετάσχεις σε ορισμένες δραστηριότητες» καταλήγει.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Το σύστημα «πράσινων διαβατηρίων» ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Yuli Edelstein στις 19 Φεβρουαρίου και οι ισραηλινές ειδήσεις έσπευσαν να αναφέρουν πως μια μαύρη αγορά για ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχει ήδη εξαπλωθεί στο Telegram, όπου πάνω από 100.000 χρήστες έχουν ενταχθεί σε ομάδες που προσφέρουν κάρτες προς πώληση.

Πάντως η κυβέρνηση του Ισραήλ προχώρησε ήδη, σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών ανάμεσα στις χώρες, με την επίδειξη «πράσινου διαβατηρίου».

Ενώ η πολιτική «πράσινου διαβατηρίου» του Ισραήλ προς το παρόν δεν απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους πολίτες να εισέρχονται σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το πώς θα προχωρήσει και για το εάν θα εφαρμοστούν περαιτέρω περιορισμοί.

Η χώρα προσφέρει επίσης μια μοναδική μελέτη περίπτωσης σχετικά με τις προκλήσεις του μερικώς εμβολιασμένου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς το σύστημα θα επηρεάσει τους Παλαιστίνιους πολίτες που ταξιδεύουν στο Ισραήλ και τους Ισραηλινούς οικισμούς για εργασία από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τον υπουργό Υγείας Edelstein να αποκαλύπτει πρόσφατα ότι το Ισραήλ συζητά σοβαρά, την παροχή εμβολιασμών.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ωφεληθούν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι  της Δυτικής Όχθης, από το τρέχον πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ. Προς το παρόν, το πρόγραμμα αποκλείει τους περίπου 4,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, με εξαίρεση εκείνους που ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Sawsen Zaher, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο Adalah -μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικό κέντρο που επικεντρώνεται  στην προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη- περιγράφει την επιλεκτική χρήση του εμβολίου με δυσοίωνο τρόπο. «Η επαγγελματική ιατρική ηθική εγγυάται ίση μεταχείριση για όλους» λέει. «Το Adalah καλεί τις ισραηλινές αρχές να τηρήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις και να διασφαλίσουν ότι θα παρέχονται ποιοτικά εμβόλια σε Παλαιστίνιους που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή και έλεγχο, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας» προσθέτει.

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, η οποία μόλις ξεκίνησε τους εμβολιασμούς, η επάνοδος της νυχτερινής ζωής φαίνεται ακόμη πιο μακριά. «Δεν υπάρχει καμία αίσθηση για το πότε θα ανοίξει» λέει ο DJ Dar, κάτοικος της πόλης. «Νομίζω ότι η νυχτερινή ζωή έχει σταματήσει εντελώς εδώ» συμπληρώνει. Σε αντίθεση με το Τελ Αβίβ, οι συζητήσεις για την επανέναρξη της νυχτερινής ζωής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη φαίνεται να είναι ανύπαρκτες.

Ενώ το Τελ Αβίβ βρίσκεται στο δρόμο για πλήρη εμβολιασμό, με το 67 % των κατοίκων της πόλης να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως τις 18 Φεβρουαρίου, γίνεται σαφές ότι το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού της πόλης δεν εγγυάται την άμεση επιστροφή της νυχτερινής ζωής.

Το σύστημα «πράσινου διαβατηρίου» του Ισραήλ προσφέρει ένα πιθανό σχέδιο για το άνοιγμα, και άλλες χώρες το παρακολουθούν στενά – όπως και ο τομέας της νυχτερινής ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 85% των εργαζομένων σε αυτόν, σκέφτονται να φύγουν λόγω του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου της πανδημίας. Η διάθεση πάντως στο εμβολιασμένο Τελ Αβίβ παραμένει προσεκτική και όχι ελπιδοφόρα. «Ένας φίλος μόλις μου τηλεφώνησε για να κάνω κράτηση τον Σεπτέμβριο και ακόμα δεν μπορώ να το κάνω» λέει ο Drai. «Αισθάνομαι διστακτικός να κάνω πραγματικά σχέδια για το καλοκαίρι, ακόμη και για το τέλος του έτους» προσθέτει.

 

Πηγη: Wired 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης