Το Εκουαδόρ έχει παραδώσει στις ΗΠΑ τα κυριότερα υπάρχοντα του συνιδρυτή της WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, που παρέμεναν στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ José Valencia ενέκρινε την κατάσχεση του εξοπλισμού αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υλικό περιλαμβάνει χειρόγραφα, νομικά έγγραφα, ιατρικά αρχεία και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ο δικηγόρος του Ασάντζ είπε ότι η κίνηση ήταν «εντελώς άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ασύλου».

«Το Εκουαδόρ διαπράττει κατάφωρη παραβίαση των πλέον βασικών κανόνων του θεσμού του ασύλου, παραδίδοντας αδιακρίτως όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Ασάνζ στη χώρα από την οποία καταζητείται» πρόσθεσε ο δικηγόρος Aitor Martinez.

Ο κ. Βαλένθια δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση να παραδοθούν τα αντικείμενα στις Αρχές των ΗΠΑ ελήφθη από το γραφείο του εισαγγελέα. Η αρχισυντάκτρια της Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, δήλωσε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το Εκουαδόρ είχε «παραποιήσει» τα αντικείμενα που είχε στείλει στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον υποτιθέμενο ρόλο του στη δημοσιοποίηση απόρρητου στρατιωτικού και διπλωματικού υλικού από το Wikileaks το 2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης