Αν κανείς θα έπρεπε να περιγράψει με μία φράση το περιεχόμενο της ομιλίας Μακρόν στην Σορβόννη, το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου, θα παράφραζε τα λόγια του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: « Μην ρωτάτε τι έκανε η Ευρώπη για εσάς, αλλά τι κάνετε εσείς για την Ευρώπη».

Ένα περίπου εικοσιτετράωρο μετά τις εκλογές στη Γερμανία και το σοκ που υπέστη η κοινωνία από την είσοδο των ακροδεξιών εθνικιστών στη Βουλή, ο πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε με ένα διάγγελμα από την Σορβόννη, ένα από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια της Γηραιάς Ηπείρου και λίκνο της Πόλης του Φωτός. Στην ομιλία αυτή ο κ. Μακρόν υπερασπίστηκε με πάθος τα κεκτημένα των αξιών της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέσει το μέλλον και την υπεράσπιση της ούτε στην δύναμη πέραν του Ατλαντικού, ούτε στα χέρια της ανατολικής Ασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα προς Αμερική και Κίνα είναι λοιπόν ξεκάθαρο. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα μείναμε απαθείς ως προς την οικοδόμηση της Ευρώπης. Αν κάτι μας ενοχλούσε συνήθως απαντούσαμε, δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι Βρυξέλλες. Ξεχάσαμε πως οι Βρυξέλλες είμαστε εμείς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας εξηγώντας: « Η Ευρώπη πρέπει να είναι Ελεύθερη, Ενωμένη και Κυρίαρχη». Πρόκειται για το τρίπτυχο – σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης αλλά χωρίς τον εθνικό περιορισμό, όπου το έθνος – κράτος μεταλλάσσεται σε μία διακρατική – ομοσπονδιακή οντότητα.


«Νομίζαμε πώς είμεθα ασφαλείς και πώς σε αυτήν την ασφάλεια θα μπορούσαμε να ζούμε για καιρό. Πλην όμως ξεχάσαμε πως στην Ιστορία τίποτε δεν είναι δεδομένο. Αφεθήκαμε στην ρουτίνα της συνήθειας και δεν αφουγκραστήκαμε τους κινδύνους

Χρειάζονται κότσια να υποστηρίξει κανείς μία τέτοια προοπτική, την ώρα που εμφανίζονται παντού στην Ευρώπη οι βρικόλακες του αιματηρού παρελθόντος της. «Νομίζαμε πως είμεθα ασφαλείς και πως σε αυτήν την ασφάλεια θα μπορούσαμε να ζούμε για καιρό. Πλην όμως ξεχάσαμε πως στην Ιστορία τίποτε δεν είναι δεδομένο. Αφεθήκαμε στην ρουτίνα της συνήθειας και δεν αφουγκραστήκαμε τους κινδύνους. Γυρίσαμε σε όρους όπως Εθνικισμός ή Προστατευτισμός. Όλα αυτά είναι πισωγυρίσματα σε ένα παρελθόν που όλοι είχαμε την αίσθηση ότι έχει ξεπεραστεί για πάντα. Δεν είναι όμως έτσι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη από έναν προϋπολογισμό πιο ισχυρό (σκληρό) στην καρδιά της Ευρωζώνης» ανέφερε στην ομιλία του ο Εμμανυέλ Μακρόν, ρίχνοντας το γάντι στο Βερολίνο και στα σενάρια Γερμανοκεντρισμού που σύμφωνα με αναλυτές θα επιδιώξει η νέα γερμανική κυβέρνηση. Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει και στη δημιουργία του θεσμού του υπουργού Οικονομικών της Βοστόνης. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση πως η Γαλλία πρόκειται να εμβολιάσει την γαλλική αγορά με 59 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, το Παρίσι ζητά από την Γερμανία να ακολουθήσει μία σαφέστερη και πιο ευδιάκριτη ευρωπαϊκή πολιτική, παρά τις κραυγές που ακούγονται στο Βερολίνο μετά τις εκλογές και όχι μόνον από τους ακροδεξιούς, αλλά ακόμη και από τους φιλελεύθερους του FDP που εξελέγησαν με γερμανοκεντρικά συνθήματα.

«Γυρίσαμε σελίδα σε ένα τρόπο οικοδόμησης της Ευρώπης. Κάναμε λάθος να επιχειρήσουμε να κτίσουμε την Ευρώπη χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν τους λαούς της» υπενθύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνοντας: «Δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως τους κινδύνους που επιφύλασσε η παγκοσμιοποίηση όπως αυτή εξελίσσεται». Προφανώς ο κ. Μακρόν αναφερόταν στις ανισότητες όλων των επιπέδων που έχουν προκληθεί από την σημερινή πορεία του διεθνούς καταμερισμού εργασίας. Ανισότητες τόσο εντός των κοινωνιών των κρατικών οντοτήτων, όσο και μεταξύ των κρατών ή συνασπισμών κρατών με ενοποιημένη εσωτερική αγορά, όπως η ΕΕ.

Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα που αφορά και την Ελλάδα, δηλαδή την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, ο κ. Μακρόν ξεκαθάρισε: «Ήδη η Ευρώπη λειτουργεί με πολλές διαφορετικές ταχύτητες. Δεν φοβόμαστε να το παραδεχτούμε, ούτε και να το κάνουμε».

Στην ομιλία αυτή ο κ. Μακρόν υπερασπίστηκε με πάθος τα κεκτημένα των αξιών της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πώς η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέσει το μέλλον και την υπεράσπιση της ούτε στην δύναμη πέραν του Ατλαντικού, ούτε στα χέρια της ανατολικής ΑσίαςΞεκάθαρος ο Εμμανυέλ Μακρόν και ως προς την αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική. «Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει την ισχύ και τις δυνατότητες να δράσει αυτόνομα και κυρίαρχα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αποδεχόμενος προφανώς την ιδέα συγκρότησης ενός ισχυρού και αυτοδύναμου ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα είναι σε θέση να παρέμβει ή να αμυνθεί των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθέτησε και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων σύγχρονων κινδύνων, όπως των κυβερνοεπιθέσεων. Εξήγησε πως οι προκλήσεις, όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση οι προσφυγικές ροές και η τρομοκρατία, είναι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία χώρα μόνη της μπορεί να κάνει ορισμένα έως πολύ λίγα πράγματα για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. «Μόνον όλοι μαζί ενωμένοι θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης