Το Brexit θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο ό,τι κι αν συμβεί και με οποιαδήποτε μορφή είχε δηλώσει ο Μπόρις Τζόνσον λίγες ημέρες πριν από τα τελικά αποτελέσματα του εσωτερικού «δημοψηφίσματος» στο κόμμα των Συντηρητικών.

Τελικά, η βάση του κόμματος αποφάσισε πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος που μπορεί να πραγματοποιήσει την αποχώρηση -έστω και με σκληρό τρόπο- της Μ. Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σχετική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του κόμματος των Συντηρητικών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις και ως εκ τούτου του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι – η οποία αποδείχθηκε μη ικανή να διαχειριστεί το δαιδαλώδες ζήτημα της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. – ο Τζόνσον κατάφερε να λάβει 92.153 ψήφους, έναντι 46.656 του αντιπάλου του Τζέρεμι Χαντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέβηκε στη βαθμίδα προτίμησης των ψηφοφόρων, καθώς θεωρήθηκε ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος της εξόδου και στο πρόσωπό του αποδόθηκε ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας της καμπάνιας για το Brexit.

Και όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, ο Τζόνσον είναι ένας πολιτικός που «δύσκολα θα αγνοήσει κάποιος», προσελκύοντας θετικά αλλά ως επί το πλείστον αρνητικά σχόλια – τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προκλήσεις για τον ίδιο και το κυβερνών κόμμα είναι πολλές και έχουν ιστορική σημασία. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από εδώ και στο εξής θα χαράξουν μία νέα, εξ ολοκλήρου διαφορετική πορεία για τη χώρα, από εκείνη που είχαν σκιαγραφήσει και οραματιστεί ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και μεγάλοι ηγέτες του δυτικού κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μία μεγάλη πρόκληση για τον Τζόνσον, αναφέρουν οι ειδήμονες, είναι το γεγονός πως ο ίδιος καλείται να αναλάβει μια κυβέρνηση χωρίς πραγματική πλειοψηφία. Και όπως λένε πολλοί σύντροφοί του, πρόκειται για έναν πολιτικό που σίγουρα δυσκολεύεται να λάβει άμεσες αποφάσεις, ωστόσο η χρονική συγκυρία καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεσες ενέργειες.

Σε μήνυμά της, η προκάτοχός του Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Πολλά συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής των Συντηρητικών. Τώρα έχουμε ανάγκη να συνεργαστούμε προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα Brexit που να “δουλεύει” για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και να κρατήσουμε τον Jeremy Corbyn εκτός κυβέρνησης. Θα έχεις την πλήρη στήριξή μου από τα πίσω έδρανα».

Ο δρόμος προς το Brexit

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και εκλεγμένος πλέον πρωθυπουργός της χώρας έχει υποσχεθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την Ε.Ε. για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη Βρετανία εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης