Η υποστήριξη προς την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για «σκληρό» Brexit, προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας BMG για λογαριασμό της εφημερίδας Herald Scotland.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το 49% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης -ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από προηγούμενη δημοσκόπηση-, με το 51% να είναι κατά και αφού εξαιρέθηκαν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ένα ποσοστό 56% με 44%, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος πριν αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ.

Το 2014 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά περίπου 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τον περασμένο χρόνο το τοπίο άλλαξε.

Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο απέρριψε τα σχέδια της Μέι για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ σε μια συμβολική, μη δεσμευτική ψηφοφορία που πραγματοποίησε την Τρίτη -ένδειξη της διαφωνίας αναφορικά με το Brexit μεταξύ Σκωτίας και Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πλειοψηφία Σκωτσέζων υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ, ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) -το μεγαλύτερο κόμμα στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο- έκρινε ότι πρέπει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα αν απορριφθούν οι θέσεις του για το Brexit.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης