Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία, έξι μήνες μετά τη σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο χωρών του Καυκάσου για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, για να θέσουμε οριστικό τέλος στη στρατιωτική πτυχή των σχέσεών μας και να ελαχιστοποιήσουμε τους μελλοντικούς κινδύνους”, δήλωσε ο Αλίεφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον Καύκασο, που μεταδόθηκε στο κανάλι του στο YouTube.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τελείωσε και ήρθε η ώρα να σκεφτούμε το μέλλον”, δήλωσε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε από την πλευρά του την Πέμπτη ότι μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν είναι στα σκαριά, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, όσον αφορά τη χάραξη και την οριοθέτηση του συνόρου τους.

“Οι αποφάσεις επί των οποίων επιτεύχθηκε μια καταρχήν συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους μας είναι 100% σύμφωνες με τα συμφέροντα της Αρμενίας”, δήλωσε ο Πασινιάν κατά τη διάρκεια υπουργικής συνεδρίασης, πριν διευκρινίσει ότι “θα υπογράψει αυτό το έγγραφο στην περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν θα σεβαστεί αυτό που συμφωνήθηκε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι η Ρωσία βοηθά το Μπακού και το Γερεβάν να επιλύσουν τις διαφορές τους “με διπλωματικά μέσα και όχι μέσω κινήσεων στρατευμάτων”.

“Η χάραξη και η οριοθέτηση σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας των συνόρων θα λυθεί για πάντα”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συζητήσουν πιθανές ανταλλαγές εδαφών.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αναμετρήθηκαν στο πεδίο της μάχης το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αρμενικής αυτονομιστικής περιοχής στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μια σύγκρουση που άφησε πίσω της περισσότερους από 6.000 νεκρούς και μια στρατιωτική ήττα για το Γερεβάν, που αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη στο Μπακού.

Παρά μια εκεχειρία που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, οι εντάσεις συνεχίζονται στην περιοχή.

Η Αρμενία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασαν τα σύνορα για να πάρουν τον έλεγχο των εδαφών στις όχθες της λίμνης Σεβ που μοιράζονται οι δύο χώρες και ότι ζήτησαν τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το Μπακού.

Την Πέμπτη, ο Πασινιάν δήλωσε ότι έως 600 Αζέροι στρατιώτες παραμένουν σε αρμενικό έδαφος, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί “δια της διπλωματικής οδού”.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι συνοριοφύλακες που είχαν αναπτυχθεί στο σημείο ελέγχου του Γκεγκαρκούνικ έριξαν προειδοποιητικά πυρά αφότου οι αζερικές δυνάμεις πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα.

Το συμβάν επιλύθηκε γρήγορα μετά τη δήλωση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ότι “άνοιξε πυρ κατά λάθος”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης