Η καθαρή νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία αναμένεται να επιτρέψει να υπάρξει «αποσαφήνιση» όσον αφορά το Brexit, έκρινε σήμερα η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλέν.

Αυτές οι εκλογές, «εάν τα αποτελέσματα των έξιτ πολ επιβεβαιωθούν, αναμένεται να επιτρέψουν να σχηματιστεί καθαρή πλειοψηφία» στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που «εξέλιπε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και κάποια χρόνια», σημείωσε η Μονσαλέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει και να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, ώστε το διαζύγιο να γίνει όπως προβλέπεται την 31η Ιανουαρίου, κάτι που ο Τζόνσον δεν έχει καταφέρει να γίνει μέχρι τώρα.

«Αυτές οι εκλογές αναμένεται να επιτρέψουν να υπάρξει αναδιάταξη (…) της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, που για πολύ καιρό βρίσκονταν σε διάσπαση», πρόσθεσε.

Η Μονσαλέν τόνισε πως η ίδια δεν είναι «ούτε ανακουφισμένη ούτε ανήσυχη» για το αποτέλεσμα, αλλά θύμισε ότι η ίδια και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνιζαν εδώ και πολύ καιρό ότι «χρειάζεται αποσαφήνιση» της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα αυτό «θα μας οδηγήσει να κάνουμε το πρωί [σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής] την προβλεπόμενη συζήτηση για την εντολή στον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να προετοιμάσει τη μελλοντική σχέση», που θα περιλαμβάνει μια «πολύ ιδιαίτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» ώστε να συνεχιστούν οι «σθεναρές εμπορικές σχέσεις» της Ε.Ε. και του ΗΒ, σύμφωνα με τη Μονσαλέν.

«Το σημαντικότερο όσον αφορά το Brexit δεν είναι το πώς θα χωρίσουμε, αλλά τι θα οικοδομήσουμε κατόπιν», για την Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης: Θρίαμβος με αυτοδυναμία για τον Μπόρις Τζόνσον

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης