Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου ακύρωσε την Τρίτη μία από τις δύο καταδίκες σε ισόβια που έχουν επιβληθεί στον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι μετά την ανατροπή του το 2013 από τον στρατό.

Το δικαστήριο ακύρωσε επίσης τις θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί σε υψηλόβαθμα στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», κίνημα από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι, τα οποία είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία για λογαριασμό της παλαιστινιακής Χαμάς, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος και οι υποστηρικτές του είναι στόχος μιας αιματηρής καταστολής μετά την ανατροπή του τον Ιούλιο του 2013 από τον πρώην στρατάρχη Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος πλέον είναι πρόεδρος της Αιγύπτου.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Μόρσι είχε καταδικαστεί στο πλαίσιο της δίκης για κατασκοπεία σε ισόβια κάθειρξη. Σήμερα, Τρίτη, το Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την ποινή αυτή και ζήτησε να δικαστεί εκ νέου ο Μόρσι. Ακυρώθηκαν επίσης οι ποινές πολλών μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που είχαν δικαστεί μαζί του.

Ο επιχειρηματίας Χάιρατ αλ Σάτερ και ο Μοχάμεντ αλ Μπελτάγκι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών και ο ανώτατος ηγέτης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» Μοχάμεντ Μπαντίε και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάαντ αλ Κατάτνι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταδικασθέντες κατηγορούνταν ότι είχαν προσφέρει «απόρρητα έγγραφα» στο Ιράν και για κατασκοπεία υπέρ της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, «με στόχο να πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα για να διασπείρουν το χάος και να ανατρέψουν το κράτος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης