Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Δύο διακεκριμένοι Καναδοί νομικοί και ερευνητές, οι David Kilgour (πρώην υπουργός Εξωτερικών, υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ το 2010) και David Matas (τέως Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και επίσης υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ το 2010) επισκέφτηκαν τη χώρα μας προκειμένου να διαδώσουν τα αποτελέσμα της πολυετούς έρευνάς τους σχετικά με ένα τεράστιο μαζικό έγκλημα που συντελείται στην Κίνα, υπό την ενορχήστρωση του επίσημου καθεστώτος και την… εκκωφαντική σιωπή της Διεθνούς Κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο Καναδοί το 2006 έφεραν στο φως την εκτεταμένη και συστηματική βίαιη αφαίρεση οργάνων από «κρατούμενους συνείδησης» στην Κίνα που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ασκούμενοι της μορφής διαλογισμού «Φάλουν Ντάφα».

Η Ελλάδα είναι η 50η χώρα που επισκέπτονται προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για αυτό το σύγχρονο… «κυνήγι μαγισσών».

Από το τρέϊλερ του ντοκιμαντέρ τους. Χαρακτηριστικά αναγράφεται: 'Ένα έγκλημα υπερβολικά τρομακτικό για να γίνει πιστευτό'

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το Φάλουν Ντάφα, που διαδόθηκε στο ευρύ κοινό το 1992, είναι μία αρχαία κινέζικη εξάσκηση αυτοβελτίωσης (μοιάζει αρκετά με τη γιόγκα) για το σώμα και τον νου. Λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην υγεία, έφτασαν να το ασκούν, μέχρι το 1999 στην Κίνα, 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Ήταν τότε που το Κουμμουνιστικό Κόμμα Κίνας, θέλοντας να ελέγξει και να σταματήσει τη ραγδαία διάδοσή του, ξεκίνησε να το διώκει.

Πέρα από τους βασανισμούς, τις πλύσεις εγκεφάλου, την καταναγκαστική εργασία και τις παράνομες κρατήσεις, το 2006 μετά από καταγγελίες για βίαιη αφαίρεση οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, ανατέθηκε στους δύο ανεξάρτητους επιφανείς νομικούς από τον Καναδά, να ερευνήσουν την υπόθεση. Μετά από πολύμηνη έρευνα κατέληξαν στο θλιβερό συμπέρασμα ότι όντως αυτό συμβαίνει και μάλιστα σε πανεθνική κλίμακα.

Τα συγκλονιστικά πορίσματα της έρευνάς τους

Τα συμπεράσματά τους συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Το 2009 βραβεύθηκαν για την έρευνά τους από την Διεθνή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το 2010 προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης. Το 2013, με βάση την έρευνά τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης και κάλεσε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να αναθεωρήσουν την νομοθεσία τους βάσει αυτού. Επίσης κάλεσε την Κίνα να σταματήσει αυτή την πρακτική.

Οι κ.κ. Κίλγκουρ και Μάτας, ήταν οι κεντρικοί καλεσμένοι στην ημερίδα με θέμα: «η Ηθική των Μεταμοσχεύσεων».

Το zougla.gr τους συνάντησε κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν, το Φάλουν Ντάφα συνδυάζει κινέζικες παραδόσεις διαλογιστικών ασκήσεων, και ξεκίνησε το 1992. Αρχικά ενθαρρύνθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, όταν όμως ο αριρθμός αυτών που το ασκούσαν ξεπέρασε σε αριθμό τα μέλη του, κατεστάλη βίαια το 1999. Συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι εκ των οποίων πολλοί οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι David Kilgour και David Matas εξηγούν τι ανακάλυψαν στην πολυετή έρευνα τους για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της φρικώδους «βιομηχανίας». 

​«Υπολογίζουμε ότι ακόμα και σήμερα πραγματοποιούνται 250 παράνομες μεταμοσχεύσεις την ημέρα. Πρόκειται για γενοκτονία, αν όχι για ολοκαύτωμα»
«Πολλοί από τους φυλακισμένους έχουν δολοφονηθεί για να πουληθούν τα όργανά τους. Στην Κίνα έχει θεσμοθετηθεί η προμήθεια οργάνων από θανατοποινίτες κι από τους λεγόμενους «κρατούμενους συνείδησης», όπως οι ασκητές του Φάλουν Ντάφα. Εργάζονται 16 ώρες την ημέρα σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, και “ελέγχονται για τα όργανά τους”, αν η ποιότητα τους είναι καλή και συμβατή με τη «ζήτηση», τότε αυτοί… εξαφανίζονται. 

»Δεν μιλάμε για λίγες εκατοντάδες. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους, που παραμένουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή φυλακές. Υπολογίζουμε ότι ακόμα και σήμερα πραγματοποιούνται 250 παράνομες μεταμοσχεύσεις την ημέρα. Πρόκειται για γενοκτονία, αν όχι για ολοκαύτωμα.

Σε οικονομικούς όρους, αυτοί οι άνθρωποι είναι ο κύριος προμηθευτής χρημάτων για το σύστημα υγείας – υπολογίζουμε σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια τον συνολικό τζίρο αυτής της δραστηριότητας. Ο άνθρωπος που λαμβάνει το όργανο, το μόνο που γνωρίζει είναι ότι κάποιου θανατοποινίτη»… 

«​Είναι δύσκολο να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει στην Κίνα – μπορούμε όμως να αποτελέσουμε τον καταλύτη των εξελίξεων για σημαντικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα»Όπως είναι φυσικό, λόγω των αποκαλύψεων τους οι δύο Καναδοί θεωρούνται… persona non grata. 
«Η κινέζικη κυβέρνηση τα αρνείται όλα και μας κατηγορεί για «αντικινέζικη προπαγάνδα».  Όμως αυτό που ενδιαφέρει το ΚΚ Κίνας δεν είναι τόσο τα όργανα και τα χρήματα – είναι η επιβίωσή του. Αν πιεστεί διεθνώς για αυτό το θέμα, τότε θα το σταματήσουν. Αυτός είναι και ο σκοπός μας.

»Είναι δύσκολο να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει στην Κίνα – μπορούμε όμως να αποτελέσουμε τον καταλύτη των εξελίξεων για σημαντικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα. Και αρχικά να σταματήσουμε, τουλάχιστον, την εξαγωγή των οργάνων από την Κίνα σε άλλες χώρες. Για αυτό επισκεπτόμαστε τόσες χώρες και στοχεύουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εκδώσει σχετική οδηγία προς τα μέλη της».

Δείτε τη συνέντευξη και μάθετε τα συγκλονιστικά πορίσματα της έρευνας:

Η Ημερίδα στην Αθήνα με θέμα: «Η Ηθική των Μεταμοσχεύσεων»

Στις 23 Φεβρουαρίου πραγματοποίηθηκε στην Αθήνα η ημερίδα με θέμα «Η Ηθική των Μεταμοσχεύσεων», με επίτιμους καλεσμένους τους δύο Καναδούς.

Μερικά απο τα θέματα που τέθηκαν από τους ομιλητές ήταν τα εξής:

-Αλκιβιάδης Κωστάκης | ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να πραγματοποιηθεί μια μεταμόσχευση οργάνων.
Η ιδεολογική αποδοχή των μεταμοσχεύσεων από τις θρησκείες ανά τον κόσμο.
Πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Αλεξάνδρα Βάρκα-Αδάμη | ΟΜΟΤΙΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΤΕΙ Αθηνών, Επ. Δικηγόρος Δ.Σ.Α.

Η νομοθεσία για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.
Η σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς οργάνου.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.

Θάνος Πλεύρης | ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΝ LLM , τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Οι μορφές συναίνεσης στις μεταμοσχεύσεις και τι ισχύει στην Ελλάδα.
Η σημασία της σωστής ενημέρωσης δότη και λήπτη.

David Kilgour | τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΝΑΔΑ, νομικός, βραβευθείς με το διεθνές βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ 2010

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεταμοσχευτικό τουρισμό.
Συμπεράσματα της έρευνας “Bloody Harvest” σε σχέση με τις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων σε ασκούμενους της εξάσκησης Φάλουν Ντάφα στην Κίνα.

David Matas | Καναδός ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ , τ. Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βραβευθείς με το διεθνές βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2010

Προτάσεις αντιμετώπισης του μεταμοσχευτικού τουρισμού.
Τρόποι τερματισμού των βίαιων αφαιρέσεων οργάνων στην Κίνα.

Γιώργος Τζόκας | εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Φάλουν Ντάφα

Τι είναι η ενεργειακή εξάσκηση Φάλουν Ντάφα και γιατί διώκεται στην Κίνα.

Τη συζήτηση συντονίσε η Κλέλια Χαρίση, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ , Διευθύντρια Λόγου & Τέχνης Unesco Πειραιώς και Νήσων

Δείτε τις εργασίες της ημερίδας που κατέγραψε το zougla.gr:


Διαβάστε το παλαιότερο αφιέρωμα του zougla.gr στο θέμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης