Παρελθόν αποτελεί πλέον μια διαμάχη που κρατούσε για σχεδόν δύο δεκαετίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες της Λατινικής Αμερικής και αφορούσε στην τιμολόγηση των εισαγωγών μπανάνας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Εκπρόσωποι της Ε.Ε. και 10 κρατών της Λατινικής Αμερικής υπέγραψαν σύμφωνο το οποίο «κλείνει» οκτώ ανοικτές υποθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) σχετικά με το συγκεκριμένο φρούτο, εξέλιξη που αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών τον Δεκέμβριο του 2009 όταν και είχαν σημειωθεί οι πρώτες μειώσεις στους δασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Ύστερα από τόσες εναλλαγές στις διαπραγματεύσεις, αυτές οι περίπλοκες και πολιτικά αμφιλεγόμενες διαμάχες μπορούν πλέον να μπουν στην άκρη», εξήγησε ο επικεφαλής του Π.Ο.Ε., Pascal Lamy.

Για πολλά χρόνια οι εξαγωγείς μπανάνας στη Λατινική Αμερική διαμαρτύρονταν για τους δυσβάσταχτους δασμούς που έμπαιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προϊόν τους, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι μικροκαλλιεργητές των πρώην ευρωπαϊκών αποικιών της Αφρικής και της Καραϊβικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία του 2009 προέβλεπε τη μείωση των δασμών από 176 ευρώ/τόνο σε 114 ευρώ/τόνο μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης