Σοβαρές αμφιβολίες για τις πανεπιστημιακές περγαμηνές του προέδρου Ομπάμα εγείρει άρθρο των «LA Times».

Ο προεκλογικός πυρετός στις Η.Π.Α., ακόμη και έξι ολόκληρους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, δεν αφήνει στο σκοτάδι τίποτα. Έτσι, τώρα που το θέμα περί πλαστού πιστοποιητικού γέννησης του Αμερικανού προέδρου (που έθεσε εν αμφιβόλω την αμερικανική του ιθαγένεια) φαίνεται να «ξεφουσκώνει», ένα νέο «σκάνδαλο» έρχεται να ταράξει τα νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ιστότοπος που είχε ήδη προσφέρει 10.000 δολάρια ως αμοιβή για την απόκτηση των πτυχίων του Ομπάμα από το Οccidental College, του Πανεπιστημίου Columbia και του Harvard, ανέβασε το… έπαθλο σε 20.000 δολάρια.

Πριν από έναν χρόνο, ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, Ντόναλντ Τραμπ, βοήθησε στο να ανοίξει το μέγα θέμα των μετεγγραφών από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο του προέδρου Ομπάμα.

«Σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει, (ο Μπαράκ Ομπάμα) ήταν ένας φρικτός μαθητής, όταν πήγε στο Occidental. Μετά μπαίνει στο Columbia και μετά στο Harvard…Πώς μπαίνει κανείς στο Harvard, όταν δεν είναι καλός μαθητής; Αλήθεια ή ψέματα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί (ο πρόεδρος) δεν δημοσιεύει τους βαθμούς που είχε» σημείωνε ο Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουμε πειστεί ότι ο Μπάρακ είναι τόσο έξυπνος, όσο θέλουν να τον παρουσιάζουν τα ελιτίστικα ΜΜΕ» επισημαίνει ο ιστότοπος « The Trenches», που δίνει και την αμοιβή των 20.000 δολαρίων (την αμοιβή παραδέχθηκε ότι προσφέρει ένας blogger που ανήκει στους Συντηρητικούς).

Αυτή η ρητορική προσκρούει πάντως σε κάποια αδιαμφισβήτητα γεγονότα, αναφέρει η LA Times: στο ότι ο Ομπάμα ήταν πρόεδρος της Νομικής Επιθεώρησης του Harvard, ότι δίδασκε συνταγματικό δίκαιο, ότι έχει στο ενεργητικό του δύο βιβλία best seller και ότι, για την ώρα τουλάχιστον, είναι ο πλανητάρχης.

Κάποιες λεπτομέρειες από την ακαδημαϊκή πορεία του Μπαράκ Ομπάμα γίνονται γνωστές μέσω του βιβλίου του Ντέιβιντ Μαράνις «Barack Obama: The Story». Εκεί αναφέρεται ότι ο μέσος όρος των βαθμών του στο Columbia ήταν ένα εντυπωσιακότατο 3,7 (με άριστα όχι το 10 φυσικά, αλλά το 4!). Η συνέχεια εξίσου εντυπωσιακή στο Harvard, απ’ όπου αποφοίτησε με τη διάκριση magna cum laude (που δίδεται σε φοιτητές με κορυφαίες επιδόσεις). Όλα αυτά είναι απίθανα, αν δεν έχει κάποιος καλούς βαθμούς.

Όμως, και ο αντίπαλός του, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ, δεν πάει πίσω. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Brigham Young University με βαθμό 3,97 και ανήκε στους άριστους της επιχειρηματικής σχολής του Harvard, απ’ όπου πήρε και πτυχίο Νομικής.

Δυστυχώς για τους περίεργους, οι λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές κάποιου από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο είναι απόρρητες, όπως ακριβώς και οι επιστροφές φόρου, καθώς προστατεύονται από έναν νόμο του 1974 για τα δικαιώματα στην Εκπαίδευση, γνωστού ως FERPA (Family Educational Rights and Privacy Act).

Μολονότι το θέμα των μετεγγραφών ενός υποψήφιου προέδρου δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για την εκλογή του ή μη, σίγουρα μπορεί να βγάλει στο φως σημαντικές αποκαλύψεις.

Το 1999, ο New Yorker είχε δημοσιεύσει ένα (υπολήψιμο) αντίγραφο της μετεγγραφής του Τζορτζ Μπους του νεότερου στο Πανεπιστήμιο Yale, πριν κατέβει ως υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους. Όπως αποδείχθηκε, ο Μπους ήταν ένας πολύ μέτριος μαθητής. Αυτό απετέλεσε ένα μετά βίας σκάνδαλο.

Εξάλλου, ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είναι διανοούμενος ή ιδιαιτέρως εγκεφαλικός και η αλήθεια είναι ότι, παρά το MBA από το Harvard, συχνά γινόταν «περίγελος» από πιστοποιημένα μορφωμένους ανθρώπους.

Πάντως, όπως αποδείχθηκε, και ο αντίπαλος του Μπους στις εκλογές του 2004, ο Τζον Κέρι, παρά τις περγαμηνές του, στην πραγματικότητα ήταν μαθητής του «Γ».

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι μέτριοι μαθητές μπορούν να ελπίζουν ότι έχουν πιθανότητες να ηγηθούν μιας υπερδύναμης;

Η παραπάνω ιστορία αποδεικνύει ακριβώς αυτό και η απάντηση του Μπους προς τους αποφοίτους του Yale το 2001 είναι αυταπόδεικτη:

«Λέω μπράβο σε όσους πετυχαίνουν διακρίσεις, τιμές και βραβεία. Στους μαθητές του “Γ” λέω ότι μπορούν και αυτοί να γίνουν κάποτε πρόεδροι των Η.Π.Α.»…

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης