Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 217 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να ξεπερνά έτσι το τραγικό ορόσημο των είκοσι χιλιάδων νεκρών, να φθάνει τους 20.067 ως αυτό το στάδιο.

Το ίδιο διάστημα διαγνώστηκαν ακόμη 2.651 μολύνσεις του SARS-CoV-2, με το άθροισμά τους να φθάνει τα 595.532.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιβ Σουτεράν, ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Τυνησία, εκτίμησε μολαταύτα χθες πως η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει βελτιούμενη, καλώντας όμως ταυτόχρονα την αραβική χώρα, όπου ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ ανέλαβε προ ημερών ο ίδιος την εκτελεστική εξουσία αποπέμποντας τον πρωθυπουργό και αναστέλλοντας τη λειτουργία του κοινοβουλίου, να «επιταχύνει» την εκστρατεία εμβολιασμού.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η κορύφωση της πανδημίας έχει πιθανόν ξεπεραστεί», είπε ο κ. Σουτεράν, επιφυλακτικά, καθώς η παραλλαγή Δέλτα, που θεωρείται πολύ πιο μολυσματική, αντιπροσωπεύει πλέον «πάνω από το 90% των περιπτώσεων» μόλυνσης και ο αντίκτυπος των οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά τη γιορτή της θυσίας, η Έιντ αλ Άντχα, είναι ακόμη δύσκολο να αποτιμηθεί και ενδέχεται να αντιστρέψει την «πρόοδο» των επιδημιολογικών δεικτών.

Η μικρή χώρα του Μάγρεμπ κατέγραψε τις προηγούμενες επτά ημέρες τον χειρότερο δείκτη θνητότητας στον κόσμο, με 10,64 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται στους επίσημους απολογισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η Τύνιδα μοιράζεται τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση με τρόπο πολύ πιο διαφανή από άλλες κυβερνήσεις.

Με τα νοσοκομεία κορεσμένα, ελλείψεις οξυγόνου και εμβολίων, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με υγειονομική καταστροφή, που έσπευσε να αποτρέψει η διεθνής κοινότητα προσφέροντας βοήθεια το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Σουτεράν, η Τυνησία των 12 εκατ. κατοίκων έλαβε «μέσα σε δέκα ημέρες σχεδόν επτά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων» για την COVID-19 και αναμένει να λάβει «δύο ως τρία εκατομμύρια ακόμη» σύντομα.

Ωστόσο, «η πρόκληση είναι να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού», επέμεινε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης