Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο ενός νεαρού που μετείχε σε διαδήλωση που έγινε στο κεντρικό τμήμα της Τυνησίας την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με συγγενείς τους, από κάνιστρα δακρυγόνων.

Κάτοικοι της Σμπέιτλα, στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας, και συγγενείς του 21 ετών Χάικελ Ράσντι, ο οποίος υπέκυψε τη Δευτέρα στα τραύματά του, διαμαρτυρήθηκαν σήμερα μπροστά στο δημαρχείο ζητώντας δικαιοσύνη, αλλά και προσπάθειες ανάπτυξης της περιθωριοποιημένης αυτής περιοχής, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις 18 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια μιας νύχτας που αμαυρώθηκε από επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς που πετούσαν πέτρες και αστυνομικούς που απαντούσαν με τη ρίψη δακρυγόνων, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες ξέσπασαν βίαιες διαμαρτυρίες στα μέσα του μήνα.

Σύμφωνα με τους συγγενείς του, οι οποίοι ρωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, ο Χάικελ Ράσντι, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, είπε πριν πεθάνει ότι χτυπήθηκε από κάνιστρο δακρυγόνων που έριξε ένας αστυνομικός προς το μέρος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίσης 21 ετών Άιμεν Μαχμούντι, ο οποίος τραυματίστηκε και αυτός στο πρόσωπο στις 18 Ιανουαρίου, είπε στον πατέρα του ότι χτυπήθηκε από κάνιστρο δακρυγόνων που του έριξαν από κοντινή απόσταση, σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατέρα του που συνέλεξε η Αμνηστία. Ο Μαχμούντι, ο οποίος τραυματίστηκε κάτω από το δεξί μάτι και υπεβλήθη σε επέμβαση για τέσσερα κατάγματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αμνηστία, εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας που να περιλαμβάνει ακροάσεις μαρτύρων, εκθέσεις από ανεξάρτητους γιατρούς, καθώς και τη δίκη αυτών που ευθύνονται για τον θάνατο του Ράσντι.

«Η ατιμωρησία της αστυνομίας είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην Τυνησία» δήλωσε η υποδιευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Άμνα Γκελάλι. «Για να σπάσει ο κύκλος της βίας, η δικαιοσύνη θα πρέπει (…) να εξασφαλίζει ότι η αστυνομία λογοδοτεί» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η φερόμενη ρίψη κανίστρων δακρυγόνων σε ανθρώπους είναι αντίθετη με τα διεθνή πρότυπα για τη νόμιμη χρήση ισχύος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, το οποίο είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο του Ράσντι, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα αιτήματα του AFP να σχολιάσει το θέμα αυτό.

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στη Σμπέιτλα την Τρίτη, στο περιθώριο της κηδείας του νεαρού άνδρα και στη συνέχεια χθες Τετάρτη το απόγευμα, μεταξύ μερικών δεκάδων νέων και αστυνομικών, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στην περιοχή, ο οποίος διευκρίνισε ότι αναπτύχθηκαν στρατιώτες στην πόλη.

Mε πληροφορίες από AFP, AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης