Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στηλιτεύει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα τις ποινικές διώξεις των τελευταίων δύο ετών σε βάρος μπλόγκερ και χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης επειδή απλώς άσκησαν κριτική στις αρχές, απευθύνοντας έκκληση στην Τύνιδα να σταματήσει να επιτίθεται στην ελευθερία της έκφρασης δυνάμει «απαρχαιωμένων» νόμων.

Σε έκθεσή της, η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι «τουλάχιστον 40 μπλόγκερ, διαχειριστές σελίδων με μεγάλη επισκεψιμότητα στο Facebook, πολιτικοί ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν στόχοι ποινικών διώξεων από το 2018 ως το 2020 στην Τυνησία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι μπλόγκερ και ακτιβιστές γίνονται στόχοι ποινικών διώξεων, δυνάμει νόμων που ανάγονται στην εποχή της καταστολής στην Τυνησία, δέκα χρόνια μετά την επανάσταση, απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσω του Facebook» τονίζει η οργάνωση.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, ακόμη και «στις περιπτώσεις που δεν επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης», και μόνο «η διενέργεια προανακρίσεων, οι απαγγελίες κατηγοριών και οι διαδικασίες για κατηγορίες που επισύρουν ποινές φυλάκισης αποτελούν διωγμό και εκφοβισμό ανθρώπων επειδή άσκησαν κριτική».

Οι διώξεις αυτές «απειλούν τις προόδους που επιτεύχθηκαν ως εδώ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τυνησία, όπου το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης κατακτήθηκε με σκληρό αγώνα, με την επανάσταση», συνεχίζει η οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη εξέγερση της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, η οποία οδήγησε σε πτώση το αστυνομικό καθεστώς του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, η χώρα δεν έχει ακόμη ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών της για αξιοπρέπεια και θέσεις εργασίας, αλλά η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί κατάκτηση που αναγνωρίζεται από όλους.

Όμως, παρά τον εκδημοκρατισμό της χώρας, το Υπουργείο Εσωτερικών «απειλεί ανοιχτά με διώξεις χρήστες του διαδικτύου για θεμιτές κριτικές της συμπεριφοράς της αστυνομίας», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ καταγγέλλει «τη συνεχή αύξηση των διώξεων για αναρτήσεις στο Facebook που αναφέρονται σε υποψίες για διαφθορά ή ασκούν κριτική» σε αξιωματούχους.

Η Αμνηστία καλεί τις τυνησιακές αρχές να μετατρέψουν «σε προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση νόμων απαρχαιωμένων και υπερβολικά αόριστων» και να «αποσύρουν όλες τις κατηγορίες σε βάρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έρευνες επειδή άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης