Τυνησία-Covid-19: To κοινοβούλιο δίνει στον πρωθυπουργό έκτακτες εξουσίες για να διαχειριστεί την κρίση

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Απριλίου 2020, 00:43
Τυνησία-Covid-19: To κοινοβούλιο δίνει στον πρωθυπουργό έκτακτες εξουσίες για να διαχειριστεί την κρίση

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας υιοθέτησε το Σάββατο ένα κείμενο που ενισχύει τις εξουσίες του πρωθυπουργού Ελιές Φαχφάχ, ο οποίος θα μπορεί να νομοθετεί άμεσα κατά τη διάρκεια δύο μηνών, προκειμένου να επιταχύνει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με ευρεία πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ -- σε σύνολο 217 βουλευτών -- κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε εν μέρει με τηλεδιάσκεψη, το κοινοβούλιο ανέθεσε προσωρινά ένα μέρος των εξουσιών του στον αρχηγό της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην Τυνησία μετά την έγκριση του Συντάγματος το 2014.

Το άρθρο 70 του Συντάγματος επιτρέπει πράγματι "για έναν συγκεκριμένο λόγο" να "ανατεθεί στον αρχηγό της κυβέρνησης για μια ορισμένη χρονική περίοδο, η οποία δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, η εξουσία να εκδίδει διατάγματα".

"Ήταν απαραίτητο επειδή η εκτελεστική εξουσία είναι αυτή που πρέπει να πάρει τα ηνία για να τροποποιήσει γρήγορα τον δημοσιονομικό νόμο για παράδειγμα ή να τροποποιήσει τις ποινικές διαδικασίες για την τήρηση του περιορισμού και να αυστηροποιήσει τον νόμο που τιμωρεί την κερδοσκοπία", εξηγεί η Νεσρίν Τζελάλια, διευθύντρια της ΜΚΟ Al Bawsala που επιβλέπει τη δραστηριότητα του κοινοβουλίου.

"Θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα εάν τα μέτρα που θα ληφθούν (από τον πρωθυπουργό) θα είναι αναλογικά και απαραίτητα", πρόσθεσε.

Στο τέλος των δύο μηνών, τα κείμενα που εγκρίθηκαν χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου θα υποβληθούν εκ των υστέρων "προς έγκριση στη Συνέλευση".

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Απριλίου 2020, 00:43