Την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν το 2020 επισημαίνει παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός, που αναφέρεται στις τοτινές τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής και αποχαρακτηρίσθηκε το 2015 από τον οργανισμό Black Vault, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Vanguardia.

Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Κάρολ Μιγκντάλοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιεχόμενό της είναι μία λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης στην Κίνα κατά την μετά τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ εποχή, οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και της υπό διάλυση Σοβιετικής Ένωσης, η ανάδυση των εθνικών ομάδων στην Ανατολική Ευρώπη, η κατάσταση στο Μεξικό και η οικοδόμηση της ΕΕ. Στο σημείο αυτό είναι που γίνεται αναφορά στην πιθανότητα ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν το 1990 πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του Κράτους-Έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» θα συνοδευόταν από μία «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών». Προς αυτήν την κατεύθυνση πίστευαν πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκωτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλωνία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα». «Ορισμένες από αυτές δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους» , σημείωναν.

Περιέργως, στην έκθεση δεν αναφέρονται περιοχές όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Φλάνδρα, με ισχυρές αποσχιστικές τάσεις. Από τις αναφερόμενες περιοχές, μόνον η Σλοβακία ήταν εκείνη που απέκτησε την ανεξαρτησία της ενώ στη Σκωτία έχει διεξαχθεί ήδη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ η Καταλονία αναμένει την 1η Οκτωβρίου για να αποφασίσει για την πορεία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε χθες πως προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση, ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλωνία την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο ειδωμένο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Πάντως στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η Νάουερτ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το Καταλανικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνάντηση αυτή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της καταλανικής εφημερίδας La Vangiardia, πως η θέση της ΕΕ είναι «ότι θα πρέπει να αφουγκρασθούμε με προσοχή τι θα πουν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο» για την Καταλονία.

«Εάν σε κάποια στιγμή – και δεν τον λέω ως δική μου υπόθεση εργασίας, ούτε και λέω πως είναι όντως μία τέτοια υπόθεση, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχω γνώμη – η Καταλονία διαχωρισθεί από την Ισπανία, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν θέλουν να αποτελέσουν ένα κράτος μέλος της Ένωσης, ηι διαδικασία αυτή θα υπαχθεί στους συνήθης κανονισμούς και την ίδια πορεία με τα άλλα κράτη.
 Δηλαδή, ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επ’ ονόματι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλω να υπενθυμίσω εκείνο που είχαμε τονίσει και στο παρελθόν. Το έχουμε εξετάσει και συζητήσει στο κολέγιο των επιτρόπων πολλές φορές: ότι πουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο», τονίζει στη συνέντευξή του στη La Vanguardia ο Γιούνκερ.

Πηγή: La Vanguardia, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης