Την προσεχή Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ηurriyet, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, αναφέρεται πως η συνάντηση τεχνικών – στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη, αλλά τελικά αναβλήθηκε για την προσεχή Πέμπτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σχετική είδηση, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές μεταδίδει και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Κάποια μάλιστα τουρκικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως η σημερινή συνάντηση αναβλήθηκε για την Πέμπτη με απόφαση της διοίκησης της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας «για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις».

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε γιατί είμαστε σίγουροι για τις θέσεις μας, αλλά η Ελλάδα δεν συμφωνεί με αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Οι ασκήσεις μας (στην Ανατολική Μεσόγειο) διεξάγονται στο πλαίσιο των κανόνων του ΝΑΤΟ» είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Κονγκό, Ζαν-Κλοντ Γκακοσό, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα πως «κατέστησε σαφές ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου» και καταλόγισε στην Αθήνα ότι είπε «όχι» στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των εντάσεων.

H τουρκική προκλητικότητα την Πέμπτη και στο Ευρωκοινοβούλιο

Όπως ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την Πέμπτη, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο».

«Τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμακώνεται η ένταση σχετικά με τις αυξανόμενες και αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα κράτη μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή ως ένδειξη ισχύος, δημιουργώντας φόβους ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τα ζητήματα αυτά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας). Την ίδια μέρα, στις 18:45, οι ευρωβουλευτές θα συνομιλήσουν με τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης