Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν σήμερα την παράταση της κράτησης ακτιβιστών της Διεθνούς Αμνηστίας, ανάμεσά τους και της διευθύντριας της οργάνωσης στην Τουρκία.

Την Τετάρτη η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ συνελήφθη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές και έναν Γερμανό και ένα Σουηδό υπήκοο, που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της ΜΚΟ που εξειδικεύεται στην Τουρκία, η κράτησή τους παρατάθηκε έως τις 19 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δέκα συλληφθέντες ανακρίθηκαν από τις αρχές «για συμμετοχή τους σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο όρος «τρομοκρατική οργάνωση» χρησιμοποιείται συχνά από τις τουρκικές αρχές για να χαρακτηρίσει τους υποστηρικές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, αλλά και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK.

Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της έχει απαιτήσει την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20, κατηγόρησε την Αμνηστία ότι προετοιμάζει μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο για να συζητήσουν την συνέχιση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο η Τουρκία αποτελεί μέλος, απαίτησε την Παρασκευή την «άμεση» απελευθέρωση των ακτιβιστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης