Ο επικεφαλής του μεταβατικού συμβουλίου του στρατού που έχει αναλάβει de facto την διακυβέρνηση του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ Μπουρχάν, έκανε χθες Σάββατο στη γειτονική Αίγυπτο την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου άρχισε να ασκεί την εξουσία τον περασμένο μήνα, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον αυταρχικό πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ.

Η επίσκεψη, που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, έγινε καθώς η ένταση ανάμεσα στους στρατηγούς και την αντιπολίτευση — που συνεχίζει να απαιτεί τη μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση — ανεβαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπουρχάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ανέφερε εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η επίσκεψη του Μπουρχάν είχε σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις και να βελτιωθούν οι σχέσεις του Σουδάν με την Αίγυπτο.

Επί των ημερών του Μπασίρ, οι διμερείς σχέσεις ήταν τεταμένες, κυρίως εξαιτίας μιας συνοριακής διένεξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός ανέτρεψε τον Μπασίρ — ο οποίος παρέμεινε στην προεδρία 30 χρόνια — την 11η Απριλίου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

 Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Σίσι ήταν οικοδεσπότης μιας συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στο Κάιρο κατά την οποία συμφωνήθηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος στο μεταβατικό συμβούλιο των στρατηγών για να προχωρήσει η μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

 Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους στρατηγούς και την αντιπολίτευση έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ κι εβδομάδες. Οι ηγέτες του κινήματος των διαδηλωτών καλούν σε 48ωρη γενική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα για να πιέσουν τους στρατιωτικούς να παραδώσουν την εξουσία σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.

 Η απεργία θα διαρκέσει από την Τρίτη ως την Πέμπτη και σχεδιάζεται να συνοδευτεί από διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης