Αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής του Αφγανιστάν συνέστησαν να ανασταλεί στην επαρχία Κανταχάρ η διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες την Κυριακή, μετά τη δολοφονία του ισχυρού επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας.

Η σύσταση, την οποία πρέπει να εγκρίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην εκλογική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να κλείσουν όλους «τους μεγάλους και τους μικρούς» δρόμους σε όλη τη χώρα εν όψει των εκλογών και προειδοποίησαν τους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η στρατιωτική επιτροπή των Ταλιμπάν αποκάλεσε τις εκλογές «παραπλανητικό δράμα» των «εισβολέων» και επεσήμανε ότι η διαδικασία απλώς «θα βοηθήσει τους εισβολείς και θα συμβάλει στην εφαρμογή των συνωμοσιών τους».

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους Αφγανούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες «αμερικανική διαδικασία», και τους κάλεσαν να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν για την εκλογική διαδικασία τα σπίτια, τα σχολεία, οι κλινικές ή τα τεμένη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εκτίμησε ότι η δολοφονία του στρατηγού Αμπντούλ Ρακίζ δεν θα αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στην Κανταχάρ.

«Συναντήθηκα με τους αξιωματούχους της ασφάλειας που τον περιστοιχίζουν. Είδα την πρόοδο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας» επεσήμανε ο Μάτις στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

«Το Αφγανιστάν, δυστυχώς, έχασε έναν πατριώτη. Όμως, πιστεύω ότι αυτό δεν θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην περιοχή» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης