Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ και της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, Ταϊπέι, προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα της εξέγερσης της 4ης Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε το 1989 στην πλατεία Τιεν Αν Μεν της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας αναμμένα κεριά και ψιθυρίζοντας μικρές προσευχές, το συγκεντρωμένο πλήθος απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς των μαζικών διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου και κατέληξαν σε «λουτρό» αίματος στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου, ύστερα από την επέμβαση του Στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ατμόσφαιρα «φορτίστηκε» ακόμα περισσότερο όταν πρώην φοιτητές, που επέζησαν της βίαιης καταστολής, κατέθεσαν στεφάνια μπροστά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε στηθεί στις δύο πόλεις.

Δείτε το video..

Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

Ύστερα από 23 χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών ήταν μέλη του φοιτητικού κινήματος, το οποίο διαμαρτυρόταν για τις μηδαμινές προοπτικές εξέλιξεις στον εργασιακό τομέα, τα διαδοχικά κρούσματα διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια του Κουμουνιστικού Κόμματος και την ανέχεια που έπληττε μεγάλο τμήμα του λαού, σε μια χώρα η οποία παρέμενε μετέωρη ανάμεσα στις «παραδοσιακές» θέσεις της ιδεολογίας του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Mao Tse-tung και τις έντονες πιέσεις για εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών και του κρατικού μηχανισμού.

Μια ημέρα νωρίτερα στις 3 Ιουνίου, το καθεστώς εξέδωσε ανακοίνωση όπου καλούσε τους πολίτες της πρωτεύουσας να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους λόγω «αντεπαναστατικής διαδήλωσης». Το βράδυ της ίδιας ημέρας, τα πρώτα τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και μόλις το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν σχηματίσει αλυσίδες, τραγουδώντας τον ύμνο της «Τρίτης Διεθνούς».

Οι εικόνες από τη βίαιη καταστολή είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Η φωτογραφία του διαδηλωτή που στέκει μπροστά από τα άρματα μάχης αποτυπώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο τα τραγικά γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει ότι περίπου 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ οι επίσημες Αρχές κατεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στους 241.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης