Οι 46 Τούρκοι όμηροι που κρατούνταν στη Μοσούλη και απελευθερώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Ισλαμικό Χαλιάτο ενδέχεται να ανταλλάχθηκαν με 180 τζιχαντιστές που κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν από ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times, μεταξύ των ξένων τζιχαντιστών που αποφυλακίστηκαν περιλαμβάνονται: Τρεις Γάλλοι, δύο Βρετανοί, δύο Σουηδοί, ένας Ελβετός, ένας Βέλγος και δύο υπήκοοι της ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα σημειώνει ότι βασίζει το ρεπορτάζ της σε κατάλογο με τα ονόματα των μαχητών του Χαλιφάτου που απελευθερώθηκαν από την Άγκυρα και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της επιβεβαιώθηκαν από πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ έγραψε ότι έγινε ανταλλαγή των Τούρκων ομήρων με περίπου 50 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Πηγή της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε τότε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το BBC αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης έκρινε «αξιόπιστη» την πιθανότητα της ανταλλαγής των ομήρων με τους φυλακισμένους τζιχαντιστές. Μεταξύ των τζιχαντιστών αυτών ήταν και στενοί συνεργάτες του Άμπου Μπακρ Αλ Ιράκι, υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από Σύρους αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τούρκοι όμηροι κρατούνταν στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από τον Ιούνιο και απελευθερώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από «διπλωματικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις», χωρίς να καταβληθούν λύτρα, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε ανταλλαγή των ομήρων με μαχητές του Χαλιφάτου, ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχει σημασία αν έγινε ή όχι ανταλλαγή. Το σημαντικότερο είναι ότι (οι όμηροι) επιστρέφουν και θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης