Ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Ερντογάν εκλαμβάνεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση των Times.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν συνομιλίες με την Ελλάδα για τη μετεγκατάσταση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ προκειμένου να τιμωρήσουν τον Ερντογάν, αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη βρετανική εφημερίδα μίλησε ο αμυντικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος, ο οποίος ανέφερε ότι παραμένει ασαφές «το κατά πόσο η Ουάσινγκτον μπορεί να μετακινήσει όλο τον εξοπλισμό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιντσιρλίκ», ενώ σημείωσε ότι, όπως ίδιος εκτιμά, η επίσκεψη και μόνο του κ. Πομπέο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αναζητά εναλλακτικές επιλογές αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη Ρον Τζόνσον άφησε να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αμερικανική ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας τώρα αποκτά πολύ μεγαλύτερο και στρατηγικά σημαντικό ρόλο» επισημαίνει ο κ. Δρούγος.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά παλιοί εχθροί- έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις εβδομάδες από τότε που οι Τούρκοι έστειλαν ένα ερευνητικό σκάφος για έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο κοντά στην Κρήτη. Ο κ. Πομπέο παρενέβη στην κρίση, οδηγώντας την Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος και την Ελλάδα να συμφωνήσει σε “διερευνητικές” συνομιλίες τον επόμενο μήνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης