Σύμφωνα με την Daily Telegraph, επιστήμονες σχεδιάσουν να τοποθετήσουν ένα τεράστιο τηλεσκόπιο δύο μίλια κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, με στόχο να ανακαλύψουν νέα μυστικά το σύμπαντος.

Το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τις 210 εκατ. βρετανικές λίρες, θα εντοπίζει τα νετρίνα καθώς εκείνα θα «βομβαρδίζουν» τη γη από το διάστημα.
Συνήθως τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια με τη μεγάλη ενέργεια περνούν απαρατήρητα και τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με το νέο τηλεσκόπιο θα μπορούν «να εντοπίζουν τα ίχνη που αυτά αφήνουν και να τα χρησιμοποιούν για να δουν τον κόσμο με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο», αναφέρει η εφημερίδα.
Το πρόγραμμα εγκατάστασης του παρατηρητηρίου είναι χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., η οποία έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αναθεώρηση της υποδομής της ευρωπαϊκής αστροφυσικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εν λόγω πρόγραμμα «υπόσχεται» να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για ορισμένα από τα πιο μεγάλα συμπαντικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των «supernova» και του «Big Bang».

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης