Τίλερσον: «Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ολοκληρωτικά ηττηθεί»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, 13:05
Τίλερσον: «Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ολοκληρωτικά ηττηθεί»
Το τέλος της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του ISIS (του αποκαλούμενου και Ισλαμικού Χαλιφάτου) δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιτύχει μια βιώσιμη νίκη εναντίον της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τίλερσον, που έκανε τη δήλωση από το Κουβέιτ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να προσφέρει επιπλέον βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σταθεροποίηση των περιοχών της Συρίας που έχουν απελευθερωθεί από την κατοχή των τζιχαντιστών.

«Ο τερματισμός της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης δεν σημαίνει ότι πετύχαμε βιώσιμη νίκη εναντίον του ISIS», είπε. «Το ISIS παραμένει σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, της πατρίδας μας και άλλες περιοχές του πλανήτη», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Οι τζιχαντιστές, που έχουν χάσει όλα τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ και βρίσκονται στα πρόθυρα ήττας και στη Συρία, προσπαθούν να κερδίσουν εδάφη σε άλλες χώρες όπου είναι ενεργοί, είπε ακόμη ο Τίλερσον, εκτιμώντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ιστορία αλλού».

«Στο Ιράκ και τη Συρία το ISIS προσπαθεί να στραφεί στο αντάρτικο. Σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Λιβύη, τη Δυτική Αφρική και αλλού προσπαθεί να δημιουργήσει ασφαλή καταφύγια», εξήγησε.

Ο Τίλερσον εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει επίγνωση «των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειά της».Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, 13:06