Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, «στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ και έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε ακόμη «την απευθείας συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», προσέθεσε ο κ. Χεμπεστράιτ και σημείωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί αυτή την προσφορά -τώρα θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ετοιμασίες προκειμένου μια τέτοια σύνοδος κορυφής να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες πως επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Μινσκ και των Βρυξελλών για μια ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

«Καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την ΕΕ ότι θα στείλει συμβουλευτική αποστολή για τη στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία… δεν πρόκειται για δυνάμεις μάχης», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον λετονό ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- θα επισκεφθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης. Οι υπουργοί θα επισκεφθούν την Ουκρανία από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.Τα τρία κράτη της Βαλτικής, αντίθετα από την Ουκρανία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης