Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στη Συρία και συμφώνησαν πως οι ειδικοί διαφόρων χωρών που συναντώνται στη Γενεύη θα συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Χαλέπι, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να διαχωρίσουν τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από αυτές των τρομοκρατών. Οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους επίλυσης της κατάστασης στο Χαλέπι σ’ αυτήν τη βάση μέσω ειδικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι οι μετριοπαθείς Σύροι αντάρτες και οι ομάδες που αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες από τη Ρωσία βρίσκονται σε μικρή γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους ήταν ένας από τους παράγοντες αποτυχίας της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τη σημασία των συνεχιζόμενων πολυμερών διαβουλεύσεων στη Γενεύη και πώς να φτάσουν σε κατάπαυση του πυρός που να έχει νόημα, και για την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού». Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στον άμαχο πληθυσμό που πολιορκείται στο Χαλέπι παρά την παύση των εχθροπραξιών, σημείωσε.

Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για την ανανέωση των επιθέσεων από αέρος και εδάφους στο Χαλέπι από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους ρώσους υποστηρικτές τους, μετά από παύση εχθροπραξιών που κράτησε αρκετές μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ξεκίνησαν τις πολυμερείς διαβουλεύσεις στην κρίση της Συρίας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Σεπτέμβριο. Αργότερα, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αθετεί τις υποχρεώσεις της.

Από τότε, οι δύο χώρες έχουν εστιάσει στις πολυμερείς διαβουλεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τις χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης