Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την πρωτοβουλία γι’ αυτήν την επικοινωνία είχε η Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών συζήτησαν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών ώστε να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα έφτασε στη Μόσχα τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, προκειμένου να συζητήσει με τους Ρώσους αξιωματούχους την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με τη Μόσχα για να σταματήσουν οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ και ότι έστειλε αυτήν την αντιπροσωπεία για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τουρκική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι πρόσφατες επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ και το ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με το TRT, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για τη συνάντηση που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Ιανουαρίου ο Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης