Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι συζήτησε τηλεφωνικά για το ζήτημα της μετανάστευσης με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο να καταρτιστεί κοινό πρόγραμμα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κεντρική Αμερική και στο Μεξικό, σύμφωνα με τον Λόπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Χιλιάδες μετανάστες ζουν σε κέντρα υποδοχής με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού και σε καταυλισμούς στην Τιχουάνα, όπου έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες, αφού σχημάτισαν «καραβάνια» και εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στην Κεντρική Αμερική για να σωθούν από τη φτώχεια και τη βία των συμμοριών. Ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν εβδομάδες και μήνες πριν τους επιτραπεί να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ.

Η παράτυπη μετανάστευση επισείεται ως φόβητρο ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και ο Ρεπουμπλικάνος επανήλθε στο ζήτημα επανειλημμένα εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ενώ ανέπτυξε σχεδόν 6.000 επιπλέον Aμερικανούς στρατιωτικούς στα νότια σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ δεν έπαψε ποτέ να επαναλαμβάνει την προεκλογική του υπόσχεση να ανεγείρει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, παρότι η απελθούσα μεξικανική κυβέρνηση απέρριψε επανειλημμένα την απαίτησή του να πληρώσει για την κατασκευή του έργου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαπληκτίστηκε δημόσια για το θέμα με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο την Τρίτη.

Ο Λόπες Ομπραδόρ υποστηρίζει πως θέλει να φρενάρει τις μεταναστευτικές ροές προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη. Εισηγείται η Ουάσινγκτον να συνεισφέρει σε ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στο φτωχότερο νότιο τμήμα του Μεξικού και σε κράτη της Κεντρικής Αμερικής.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λόπες Ομπραδόρ (1η Δεκεμβρίου), ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον νέο Μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ και η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στα σύνορα των δύο κρατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης