Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Τετάρτη τις «απαράδεκτες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας και αξίωσε να τεθεί άμεσα σε ισχύ κατάπαυση του πυρός.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας και την εμβάθυνση των περιφερειακών και των εθνικών ρηγμάτων σε πολλές περιοχές της Αιθιοπίας», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα στην Τιγκράι – ειδικά τα επεισόδια σεξουαλικής βίας – είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κηρύξουν και να εφαρμόσουν» άμεσα «κατάπαυση του πυρός».

Έξι μήνες και πλέον μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του ομοσπονδιακού στρατού που ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ υποσχόταν πως θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα, οι μάχες και οι φρικαλεότητες συνεχίζονται στην Τιγκράι, όπου ο κίνδυνος λιμού γίνεται ολοένα μεγαλύτερος τους τελευταίους μήνες.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία της για τις συλλήψεις εκατοντάδων εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην επαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συλλήψεις, που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των ένοπλων δυνάμεων της γειτονικής Ερυθραίας, έγιναν στους πολυπλόκαμους καταυλισμούς εκτοπισμένων που έχουν δημιουργηθεί κοντά στην πόλη Σίρε, ανέφεραν προχθές Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Κέρας της Αφρικής, ο Τζέφρι Φέλτμαν, θα ταξιδέψει στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την Κυριακή την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αξιωματούχους της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας που κατηγορούν ότι έριξαν λάδι στη φωτιά της ένοπλης σύρραξης στην Τιγκράι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης