Γέφυρα που συνέδεε την εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας με την υπόλοιπη χώρα και θεωρούνταν κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά εφοδίων καταστράφηκε, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η γέφυρα καταστράφηκε από άνδρες του ομοσπονδιακού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, τουλάχιστον 5,2 εκατομμύρια άμαχοι στην Τιγκράι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

«Είμαστε ανάστατοι μετά την είδηση ότι η γέφυρα Τεκεζέ στην Τιγκράι καταστράφηκε» τόνισε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η γέφυρα αυτή αποτελούσε μέρος «μιας από τις βασικές οδούς μεταφοράς εφοδίων στην Τιγκράι, που σημαίνει ότι προσπάθειες να διανεμηθεί βοήθεια δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν. Η IRC συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλλον απρόσμενα, στις αρχές της εβδομάδας, ότι κηρύσσει κατάπαυση του πυρός, οκτώ μήνες αφού η Αντίς Αμπέμπα εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), στην εξουσία στην επαρχία μέχρι τότε.

Η εκεχειρία, επισήμως για να επιτραπεί η συγκομιδή από τους αγρότες, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την είδηση πως οι πολεμιστές του TPLF μπήκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μεκέλε. Οι εξεγερμένοι φέρονται να καταλαμβάνουν διαρκώς εδάφη τις τελευταίες ημέρες.

Θεωρητικά, μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να επιχειρήσουν στην περιοχή ανεμπόδιστες. Στην πραγματικότητα, επικρατεί απόλυτη ανασφάλεια και οι οργανισμοί αρωγής αντιμετωπίζουν σωρεία γραφειοκρατικών εμποδίων.

Κάθε προσπάθεια να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια δυσχεραίνει περαιτέρω η διακοπή της ηλεκτροδότησης, της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των τηλεφωνικών συνδέσεων στην επαρχία από την αρχή της εβδομάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης