Τη σύγκληση μίας Συνόδου Κορυφής στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βιέννη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, για μία κοινή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική, με σύνθημα «Βοήθεια επιτόπου», προγραμματίζει ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων, κατά το τρέχον εξάμηνο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

«Στην Αφρική αναμένεται να ζουν στα μέσα του αιώνα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι και στο τέλος του αιώνα τέσσερα δισεκατομμύρια και ως εκ τούτου είναι επιτακτικά αναγκαία μία στενότερη συνεργασία μας με τα αφρικανικά κράτη, που θα υπερβαίνει την κλασική βοήθεια επιτόπου και θα αφορά κυρίως την μακροπρόθεσμη οικονομική συνεργασία σε τομείς του μέλλοντος», επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη Ιουνίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν τις σχέσεις της Ένωσης με την Αφρική και τάχθηκαν υπέρ μίας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με αφρικανικές χώρες.

Στην προγραμματιζόμενη Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη, με τη συμμετοχή υψηλών εκπροσώπων της πολιτικής και της οικονομίας, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων τα θέματα καινοτομίας και ψηφιοποίησης.

Όπως αναφέρει στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, «οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μία εταιρική σχέση» και για τον λόγο αυτόν η ΕΕ θα πρέπει να εξελίξει μία βελτιωμένη, σύγχρονη, δίκαιη και διαρκή ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αφρική και να υποστηρίξει προ πάντων την οικονομική ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προοπτικές στην αφρικανική ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αφρική είναι μία ήπειρος με πολύ δυναμικό και γι’ αυτό η Αυστρία θα υποστηρίξει πλήρως την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αφρική», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης