Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία καθορίζεται από έναν παραλογισμό που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εύκολα. Ο James Mattis παραιτήθηκε από τη θέση του φημισμένου Γραμματέα Άμυνας, επικαλούμενος την αντίθεση στην εντολή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απομάκρυνση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία.

Αυτό, ήρθε ως έκπληξη όταν επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ότι ο Mattis αντιτάχθηκε σε σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως κρίθηκε, η αντιπολίτευσή του ήταν συνετή κίνηση, καθώς η κατάργηση του Άσαντ δεν θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, αλλά θα ρίξει τη χώρα σε βαθύτερο χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτή η φαινομενική ασυμφωνία του James Mattis είναι αντιπροσωπευτική των μεγαλύτερων αντιφάσεων στην πολιτική της Συρίας για την Ουάσινγκτον.

Το χαλιφάτο του αποκαλούμενου ISIS καταστράφηκε, ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική αποστολή που έφεραν τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία. Γιατί λοιπόν είναι ακόμα εκεί οι Αμερικανοί στρατιώτες; Κατά καιρούς, η Αμερική έχει δηλώσει πως βρίσκεται εκεί για να αντιμετωπίσει το Ιράν (το οποίο, παρεμπιπτόντως, είχε τον ίδιο στόχο – να καταστρέψει το χαλιφάτο του ISIS).

Πριν από χρόνια, είχαν δηλώσει (Αμερικανοί πολιτικοί) ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται στη Συρία για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία. Σήμερα όμως, αυτή η αποστολή – ισοδυναμεί με περιστασιακό περιστατικό οργής που εμπλέκει συνοδεία που αντιπροσωπεύουν τις δύο μόνο πυρηνικές υπερδυνάμεις του κόσμου που παλεύουν παθιασμένα για χώρο σε δρόμο ή σιτάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο λόγος αναβίωσε πρόσφατα για να δικαιολογήσει την απόφαση αποστολής περισσότερων στρατευμάτων στη Συρία.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης