Η Σαουδική Αραβία θέλει να πείσει τους συμμάχους της πως η Τεχεράνη εξαπέλυσε τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της. Το μόνο που έχει να επιδείξει όμως ως στοιχείο είναι πως οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν ήταν ιρανικής κατασκευής.

Παράλληλα, τα αντιαεροπορικά όπλα που δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τις καταστροφές είναι αμερικανικής κατασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίδειξη των υπολειμμάτων από τους πυραύλους και τα drones που έπληξαν τις εγκαταστάσεις Abqaiq και Khurais θα μπορούσε να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, καθώς το Ιράν έχει αναπτύξει τέτοιους «πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς» στα πρότυπα του σοβιετικού πυραύλου Kh-55, τους οποίους όμως έχει αγοράσει από την Ουκρανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από το Ιράκ.

Αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι η Τεχεράνη σχετιζόταν με την επίθεση και ότι τα πλήγματα [σε σαουδαραβικές πετρελαιοπηγές] προήλθαν από το ιρανικό έδαφος.

Εκείνο που απορρέει βασικά από την έκθεση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι «τα όπλα θα μπορούσαν να έχουν παραδοθεί και πιθανότατα από το Ιράν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που [η Βρετανία, ΗΠΑ] και άλλοι έδωσαν όπλα στη Σαουδική Αραβία, για τον πόλεμο εναντίον της Υεμένης», δήλωσε ο Matthew Gordon-Banks, Βρετανός πρώην βουλευτής και ανώτερος ερευνητής στην Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Αλλά με την απόδοση ευθυνών στον κύριο γεωπολιτικό της αντίπαλο, την Τεχεράνη, το Ριάντ τείνει να περιμένει από τις ΗΠΑ να αναλάβουν το “βρόμικο έργο” – δηλαδή να αντεπιτεθούν στο Ιράν» πρόσθεσε ο ίδιος στο RT.

«Ωστόσο, είναι απίθανο να επιτύχουν τον στόχο τους όσο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump γνωρίζει ότι δεν έχει σημασία τι μπορούν να πουν οι σύμβουλοί του, πλήγμα ενάντια στο Ιράν θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο σ’ ολόκληρο τον Κόλπο αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

Το ζήτημα της προέλευσης της επίθεσης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Οι Houthi στην Υεμένη ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Houthi έφεραν τη σύγκρουση απευθείας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς αντιστέκονται στον συνεχή βομβαρδισμό της Υεμένης από το Ριάντ. Πέρυσι, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν αναχαιτίσει περισσότερους από 100 πυραύλους που είχαν πυροδοτηθεί από την Υεμένη.

Η πρόσφατη επίθεση, ωστόσο, ήταν η πιο εντυπωσιακή μέχρι σήμερα.

Οι Houthi ισχυρίζονται ότι «έλαβαν βοήθεια από το εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι αυτή η επιχείρηση “ήρθε ύστερα από ακριβείς πληροφορίες και συνεργασία με αξιότιμους και ελεύθερους άνδρες μέσα στο σαουδαραβικό Βασίλειο”».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ωστόσο, κατηγόρησε αμέσως το Ιράν, σημειώνοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τις δυτικές και βορειοδυτικές πλευρές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και όχι τη νότια πλευρά που αντιμετωπίζει την Υεμένη.

Αλλά το Ιράν δεν είναι ούτε στα δυτικά ούτε στα βορειοδυτικά – είναι στα βορειοανατολικά.

Το CNN μετέδωσε ότι οι έρευνες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ έδειξαν ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα» η επίθεση να ξεκίνησε από βάση στο Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, αλλά ούτε οι Η.Π.Α. ούτε η Σαουδική Αραβία προσκόμισαν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Επίσης, την Τετάρτη, ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ότι διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις του εναντίον του Ιράν.

Ωστόσο, οι υφιστάμενες κυρώσεις των ΗΠΑ θέτουν ήδη τεράστια εμπόδια στον Ιράν για τις εξαγωγές πετρελαίου και τις εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων καταναλωτικών προϊόντων που είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς οι νέες αυτές κυρώσεις μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δυσκολίες στους πολιορκημένους πολίτες του Ιράν.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης