Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα ζήτησε την Πέμπτη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αποστολή μιας ομάδας του διεθνούς οργανισμού στη Μιανμάρ και τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας υπό την εποπτεία του, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Ροχίνγκια.

«Ζητώ μια αποστολή του ΟΗΕ στη Μιανμάρ» και τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη χώρα αυτή «τις οποίες θα εποπτεύει ο ΟΗΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτήν τη στιγμή υποδεχόμαστε 800.000 Ροχίνγκια» διευκρίνισε η Χασίνα. «Η Μιανμάρ πρέπει να σταματήσει την εθνοκάθαρση» τόνισε, προσθέτοντας ότι καταδικάζει «παράλληλα κάθε ακραίο εξτρεμισμό».

Οι Αρχές της Μιανμάρ δικαιολογούν τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται στην Πολιτεία Ραχίν λέγοντας ότι απαντούν στις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια.

Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένα «την εθνοκάθαρση» που διεξάγεται στη Μιανμάρ εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας από αντάρτες Ροχίνγκια στις 25 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές επέκρινε επίσης «την τοποθέτηση ναρκών κατά μήκος των συνόρων» μεταξύ της χώρας της και της Μιανμάρ από τις βιρμανικές Αρχές, «για να εμποδίσουν την επιστροφή» των Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη χώρα.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων το Μπανγκλαντές έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς προσφύγων στον κόσμο.

Την Τρίτη η ηγέτις της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε ότι η χώρα της είναι «έτοιμη» να οργανώσει την επιστροφή των περισσότερων από 410.000 Ροχίνγκια που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, δηλώνοντας «βαθιά θλιμμένη» για τους αμάχους «που έχουν παγιδευτεί» στην κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης