Η απόφαση να πωληθεί το σύστημα πυραύλων S-400 στην Τουρκία θεωρείται σήμερα ως νίκη της Μόσχας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν εύκολη υπόθεση. Και εξακολουθούν να υπάρχουν δυνητικά μειονεκτήματα για τη Ρωσία.

Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώθηκε η παράδοση του πρώτου σταδίου των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδόθηκε από το πρακτορείο RIA Novosti, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης εφοδιασμού η Άγκυρα έλαβε συστήματα εκτόξευσης και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το σύστημα.

Ενώ οι πρώτες παραδόσεις του S-400 στην Τουρκία ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 15 ημέρες, τα Υπουργεία Άμυνας και των δύο χωρών συνεχίζουν να αναφέρουν δημόσια τις λεπτομέρειες κάθε άφιξης που αποστέλλεται από τη Ρωσία.

Στις 19 Ιουλίου, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ακόμη ένα μεταγωγικό αεροσκάφος «Il-76MD»  που μεταφέρει τμήματα του πυραυλικού συστήματος έφτασε στην αερογραμμή Murted κοντά στην Άγκυρα και επεσήμανε ότι τα εφόδια ελήφθησαν «όπως έχει προγραμματιστεί». Το 18ο και το 19ο αεροπλάνο ήταν δύο βαριά στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφοράς της ρωσικής αεροπορίας An-124 Ruslan που μετέφεραν στοιχεία των εξαρτημάτων των S-400.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σε κάποιο σημείο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας χρησιμοποίησε ακόμη και το αεροσκάφος φορτίου Il-76MD που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Mikhail Barabanov, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και αρχισυντάκτης της έκδοσης «Αμυντική Υπηρεσία  της Μόσχας», δήλωσε στην ιστοσελίδα Al-Monitor ότι θεωρητικά τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν διά θαλάσσης.

«Μέρος της δόσης μπορεί πράγματι να αποσταλεί με αυτόν τον τρόπο, αν και οι αεροπορικές μεταφορές ήταν πιθανότατα επιλεγμένες για να επιταχύνουν την παράδοση και να την καταστήσουν πιο διαδεδομένες» είπε.

Στις 17 Ιουλίου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ είπε στο Interfax ότι η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την παράδοση της σύμβασης μέχρι τα τέλη του 2019.

«Παρακολουθούμε σχολαστικά το πρόγραμμα της σύμβασης. Ούτε ένα επεισόδιο ήταν αποτυχημένο. Η εφαρμογή της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των Τούρκων στρατιωτών, θα ολοκληρωθεί αναπόφευκτα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Νωρίτερα, η Άγκυρα ανέφερε ότι 100 Τούρκοι ειδικοί διενεργούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη λειτουργία του συστήματος και ανέφεραν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί 10 φορές.

Η αποστολή των προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων τροφοδότησε την αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να τιμωρήσει τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ για τη συμφωνία, ενώ η Άγκυρα διερευνά επιλογές για τον τρόπο μείωσης των δυνητικά επώδυνων αντιμέτρων.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξετάζουν συνεχώς τους κινδύνους που μπορεί να φέρει η συμφωνία αυτή στη Μόσχα, ειδικά όσον αφορά στην αμερικανική δυσαρέσκεια.

Έγκυρη πηγή στη Μόσχα, η οποία μίλησε για τις ρωσικές διαβουλεύσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των S-400, δήλωσε στην Al-Monitor, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ορισμένοι Ρώσοι πολιτικοί είχαν τις αμφιβολίες τους για τη συμφωνία.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά ερωτήματα και ανησυχίες προέκυψαν, ιδίως λόγω της μη δυνατότητας επικοινωνίας των διαφορετικών στρατιωτικών τεχνολογιών. Πολλοί άνθρωποι συμμορφώνονται με τις θεωρίες συνωμοσίας, ειδικά μεταξύ πρώην αξιωματικών, μελών του κοινοβουλίου, δημοσιογράφων και εμπειρογνωμόνων των μέσων ενημέρωσης» δήλωσε.

Τους τελευταίους μήνες, φήμες και εικασίες έχουν κυκλοφορήσει στη Ρωσία ότι η Τουρκία είτε αγοράζει το σύστημα για να επιβάλει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων ακόμη και στους ίδιους τους Ρώσους είτε το κάνει επειδή της το ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ, για να μελετήσουν καλύτερα το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό αυτό σύστημα.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, θεωρήθηκε ευρέως ότι η σύμβαση δεν θα προχωρούσε, καθώς η πώληση δεν άξιζε την προσπάθεια. Είπε ακόμη ότι αυτή η ανησυχία οδήγησε τελικά τη Μόσχα να επιταχύνει τις αποστολές με αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, έκαναν  υπερβολική εργασία.

*Πληροφορίες από al-monitor.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης