Η Τουρκία θα μπορούσε να χάσει 600.000-700.000 τουρίστες τον χρόνο ύστερα από την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων της Τουρκίας TUROFED.

Ο πρόεδρος της TUROFED Οσμάν Αγίκ δήλωσε ότι η εκτίμηση βασίζεται στον αριθμό των τουριστών που έχει επισκεφτεί την Τουρκία με την Thomas Cook τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παλαιότερος στον κόσμο ταξιδιωτικός όμιλος κατέρρευσε σήμερα με αποτέλεσμα πάνω από μισό εκατομμύριο παραθεριστές να εγκλωβιστούν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο και να ξεκινήσει η μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στη βρετανική ιστορία.

Ο Αγίκ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45.000 τουρίστες στην Τουρκία από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ταξιδέψει με την Thomas Cook.

Η ιστοσελίδα του αεροδρομίου του Νταλαμάν έδειξε ότι ακυρώθηκαν τουλάχιστον επτά πτήσεις σε διάφορους προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναμένονταν να αναχωρήσουν σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουρισμός είναι βασική πηγή εσόδων για την Τουρκία, βοηθώντας τη να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Περίπου 40 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2018, εισφέροντας έσοδα 29,5 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων των οποίων η τύχη εξαρτάται από την Thomas Cook, ιδιαίτερα στα Μούγλα, το Νταλαμάν και τη Φετίγιε», δήλωσε ο Αγίκ στο Reuters, αναφερόμενος σε δημοφιλείς προορισμούς στα δυτικά παράλια της Τουρκίας.

Δήλωσε ότι η Thomas Cook οφείλει 100.000-200.000 στερλίνες σε κάποια μικρά ξενοδοχεία, που θα μπορούσαν αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της κατάρρευσης.

Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για την παροχή ενός δανειακού πακέτου στήριξης στις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης