Ο δάγκειος πυρετός στοίχισε τη ζωή σε τετραπλάσιους ανθρώπους στη Βραζιλία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν 591 θάνατοι, αποκαλύπτουν στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι υγειονομικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για 486 ακόμη ύποπτα κρούσματα που ήταν θανατηφόρα, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί σε αυτό το στάδιο. Συγκριτικά, 141 άνθρωποι πέθαναν από δάγκειο πυρετό από την 1η Ιανουαρίου ως την 24η Αυγούστου 2018, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού, τα οποία ανήλθαν σε 1,43 εκατ. σε όλη τη χώρα ως την 24η Αυγούστου, ήταν επταπλάσια από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, όταν έφθασαν τα 205.791.

Το 2015 είχε καταγραφεί η πιο σοβαρή έξαρση της ασθένειας στη Βραζιλία στα χρονικά, με 1,7 εκατ. κρούσματα, εκ των οποίων 986 θανατηφόρα.

Οι βραζιλιάνικες Πολιτείες στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως το Σάο Πάολο και η Μίνας Ζεράις, είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη μολυσματική ασθένεια, την οποία μεταδίδουν τα κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία αναπαράγονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές χάρη στη ζέστη και την υγρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι δύο παράγοντες πιστεύεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας.

Εξάλλου η τσικουνγκούνια, άλλη μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια, βρίσκεται επίσης σε έξαρση φέτος στη χώρα.

Από τον Ιανουάριο ως την 24η Αυγούστου, καταγράφηκαν 110.627 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 44,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Αυτή η ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους (47) στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έχουν καταγραφεί εξάλλου περίπου 60 θάνατοι ακόμη εξαιτίας ύποπτων κρουσμάτων, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης