Τετραήμερη διεθνής διάσκεψη με θέμα τη σεξουαλική βία στον πόλεμο πραγματοποιείται στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση που έχει διοργανωθεί ποτέ για αυτό το θέμα αυτό, και η οποία κατάφερε να υλοποιηθεί μετά από δύο χρόνια παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης. Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος περίπου 1.200 υπουργοί κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στρατιωτικοί και δικαστικοί αξιωματούχοι, ακτιβιστές και αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων από 150 κράτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την τελευταία διετία που ο Χέιγκ και η Τζολί διεξήγαγαν την εκστρατεία ενημέρωσης, συνολικά 141 χώρες υπέγραψαν Διακήρυξη Δέσμευσης για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας σε Περιοχές Συγκρούσεων.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Χέιγκ, η διάσκεψη θα απευθύνει έκκληση προς τις χώρες που συμμετέχουν να ασκήσουν πιέσεις για την ανάληψη δράσης κατά της σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, ο Χέιγκ είπε ότι το θέμα «θα πρέπει να προκαλεί ντροπή σε όλους τους άντρες».

«Στόχος της διάσκεψης είναι η συμφωνία για ένα νέο διεθνές πρωτόκολλο, το οποίο θα ορίζει μέτρα για την καταγραφή και την έρευνα των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας, ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι τα εγκλήματα αυτά δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητα», τονίζει ο ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. «Τώρα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, όπως να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στις επιζήσασες γυναίκες» .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Χέιγκ, από τις περίπου 50.000 γυναίκες που βιάστηκαν στη Βοσνία πριν από δύο δεκαετίες σχεδόν καμία δεν δικαιώθηκε δικαστικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα συχνά αγνοείται μετά τη λήξη των πολέμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης