Η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας τη Δευτέρα 23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον είναι η πρώτη μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης, τονίζοντας την καλή του σχέση με τον «φίλο» Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις μέρες της επίσκεψης στις ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα «γεμάτες», αφού ο Μακρόν θα βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, θα δειπνήσει στο σπίτι του πρώτου προέδρου της χώρας Τζορτζ Ουάσινγκτον και, ως κορύφωση της παρουσίας του, θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, εκτός του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1976, ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο στα αγγλικά, γεγονός αρκετά ασυνήθιστο για έναν Γάλλο. Η ομιλία θα διαρκέσει 30 λεπτά και θα «υπενθυμίσει τις κοινές αξίες και τη βούληση να συνεχίσουμε να γράφουμε την Ιστορία μαζί», όπως ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ λε Ντριάν, η υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί και ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρομοκρατία, Ιράν και εμπόριο

Η συζήτηση για την τρομοκρατία αποτελεί προτεραιότητα για τους δύο προέδρους, ειδικά αν συνυπολογισθεί η επιμονή του Μακρόν να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αντιθέτως, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματα από τη χώρα.

Κοινή, ωστόσο, είναι η δέσμευση για την πλήρη επικράτηση επί του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράν.

Στην καρδιά των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα του Ιράν. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν Παρίσι και Ουάσινγκτον για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και η άποψη του Τραμπ περί «άθλιας συμφωνίας» – αναφέρεται στη συμφωνία του Ιράν με τη Δύση για το βαλλιστικό του πρόγραμμα – αναμένεται να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον πεδίο διαπραγμάτευσης με άγνωστο αποτέλεσμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, ενώ η Γαλλία εμμένει στην τήρηση και στον σεβασμό της συμφωνίας του 2015, προτείνοντας «ισχυρές συστάσεις» προς την Τεχεράνη.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και την επιβολή υψηλότερων δασμών που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο, η γαλλική πλευρά ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξηγήσει καλύτερα τις θέσεις της, καθώς και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά «δεν ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας μέσα στις τρεις αυτές ημέρες». Κύκλοι της γαλλικής προεδρίας τονίζουν, άλλωστε, ότι: «Δεν είναι στην πραγματικότητα αυτός ο σκοπός της επίσκεψης, είναι μια επίσκεψη πολιτική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης