Στην Ουάσιγκτον για έκτακτη σύσκεψη εθνικής ασφάλειας εκλήθησαν στρατιωτικοί, διπλωμάτες και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μετά από δοκιμή «διηπειρωτικού πυραύλου» από τη Βόρεια Κορέα. 

Στόχος είναι να προ-αποφασιστεί και να εγκριθεί μια  «λελογισμένη απάντηση» στην νέα αυτή πρόκληση του Κιμ Γιόνγκ Ουν. 
Στόχος είναι να προ-αποφασιστεί και να εγκριθεί μια «λελογισμένη απάντηση» στην νέα αυτή πρόκληση του Κιμ Γιόνγκ Ουν.
Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα τεθούν επί τάπητος πιθανές αντιδράσεις από πλευράς των ΗΠΑ, εάν φυσικά αποδειχτούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας ότι δηλαδή είναι πλέον σε θέση να χτυπήσει «οποιοδήποτε στόχο» στον κόσμο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργά το βράδυ της Τρίτης, πηγή δήλωσε στο CNN ότι αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα πιθανώς να εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο δύο φάσεων – κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα. 

Η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι ο πύραυλος ταξίδεψε για πάνω από 880χλμ πριν καταπέσει στον ωκεανό, δυτικά της Ιαπωνίας.  

Νωρίτερα σήμερα, ανώτατος αξιωματούχος δήλωνε στο ίδιο δίκτυο ότι ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας «λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι το πρωί της Τρίτης ειδικοί ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωναν ότι ο εν λόγω πύραυλος δεν αποτελεί απειλή, η έκτακτη αυτή σύσκεψη – ανήμερα της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου- δείχνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν υποτιμά την απειλή. 

Οι αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της συνεχώς κλιμακούμενης προκλητικότητας από πλευράς της Βόρειας Κορέας εκκρεμούν αλλά σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται ο Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την ενίσχυση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Εκτός από στρατιωτικές δυνάμεις, η έκτακτη σύσκεψη θα διερευνήσει εάν θα πρέπει να σταλούν στην περιοχή αεροπλάνα ή πολεμικά πλοία. 

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και ορισμένα αντίποινα διπλωματικής φύσης, όπως για παράδειγμα αυστηρότερες κυρώσεις. 

Τα επόμενα βήματα 

Σε περίπτωση που οι εικόνες των αμερικανικών δορυφόρων αποδείξουν ότι η Βόρεια Κορέα όντως κατάφερε να εκτοξεύσει διηπειρωτικό πύραυλο, τότε το Πεντάγωνο αναμένεται να ενημερώσει επίσημα ότι όλα τα αμυντικά συστήματα των αμερικανικών πλοίων που βρίσκονται στο δυτικό Ειρηνικό αλλά και τα χερσαία βλήματα στην πολιτεία της Αλάσκα είναι πλήρως έτοιμα για να «απαντήσουν» σε μια απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για τα αμυντικά συστήματα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. 

​Ουσιαστικά, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να στείλει μήνυμα στους συμμάχους της στην Ασία. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές και λακωνικό: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».Ουσιαστικά, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να στείλει σήμερα μήνυμα στους συμμάχους της στην Ασία. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές και λακωνικό: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα έχει μπει πλέον σε μία «απρόβλεπτη νέα εποχή». 

Ο Άνταμ Μάουντ, του Αμερικανικού Κέντρου Προόδου, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πλέον λίγες σοβαρές επιλογές «απάντησης» στη Βόρεια Κορέα. 

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα κατώφλι… Μια πολύ δύσκολη ερώτηση θα είναι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αισθανθεί ότι τον έχουν στριμώξει στη γωνία και ότι δεν έχει άλλες επιλογές εκτός από τον πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στο CNN. 

Ενόχληση και σε Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα 

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα Ρωσία και Κίνα, ζητώντας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να «παγώσει» το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και αντίστοιχες δοκιμές. 

Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν σήμερα ότι ο διηπειρωτικός πύραυλος δεν αποτελεί απειλή για τις χώρες τους. 

Η Ιαπωνία με επίσημη ανακοίνωσή της και με άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού της κατέδειξε την ανησυχία της για το περιστατικό, δεδομένου ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πλήγματος από το βορειοκορεατικό οπλοστάσιο. 

Η Νότια Κορέα σε επίσημη ανακοίνωσή της το πρωί της Τρίτης έδειξε πως δεν γνωρίζει και πάρα πολλά για το συμβάν, αφού έκανε λόγο για μη ταυτοποιημένο πύραυλο που εκτοξεύθηκε από βάση της Βόρειας Κορέας.

«Δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του;» 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακώσει τη ρητορική απέναντι στον Κιμ Γιονγκ Ουν, έγραψε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης στο Twitter: «Η Βόρεια Κορέα μόλις εκτόξευσε έναν ακόμη πύραυλο. Αυτός ο τύπος δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του; Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα ανεχτούν αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό ακόμη. Πιθανώς η Κίνα να κάνει μια βαριά κίνηση εναντίον της Βόρειας Κορέας και να τελειώσουν αυτές οι ανοησίες μια και καλή!». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης