Η Κίνα θα σταματήσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα έως τα τέλη του 2017, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τα οικονομικά προβλήματα για τη Βόρεια Κορέα, το καθεστώς της οποίας συνεχίζει την πολιτική απομονωτισμού. Εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ ετησίως.

«Η Κίνα θα σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα για το υπόλοιπο του έτους» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Η αναστολή των εισαγωγών άνθρακα ξεκινά την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά τη δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ του βαλλιστικού πυραύλου Pukguksong-2, ο οποίος διένυσε την περασμένη Κυριακή 500 χλμ. προτού πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε Τόκιο, Σεούλ και Ουάσινγκτον. Την επομένη ημέρα, ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ, ετεροθαλής αδελφός σε δυσμένεια του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, δολοφονήθηκε στη Μαλαισία. Ο εκλιπών ζούσε εξόριστος σε κινεζικό έδαφος, στο Μακάο.

Το 2016, η Κίνα εισήγαγε 22,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα (μια αύξηση 15% μέσα σ’ έναν χρόνο) έναντι συνολικού ποσού που προσέγγιζε τα 1,19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα κινέζικα τελωνεία.

Η αναστολή των εισαγωγών άνθρακα που ανακοινώθηκε, έχει σκοπό να «εφαρμόσει το ψήφισμα 2321 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», επέμεινε το Πεκίνο. Το ψήφισμα αυτό, που εγκρίθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2016, σφίγγει τον κλοιό των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης