Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην κηδεία του εκλιπόντος πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα, Αντις Αμπέμπα.

Το φέρετρο με τη σωρό του Μeles Zenawi ήταν σκεπασμένο με τη σημαία της αφρικανικής χώρας και μεταφέρθηκε από το Προεδρικό Παλάτι στην κεντρική πλατεία της πόλης πριν ενταφιαστεί στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας. Το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο συνόδευαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και της πολιτικής ζωής της χώρας, με μουσικούς να παίζουν πένθιμο σκοπό στη διάρκεια της πορείας προς τη μόνιμη κατοικία του 57χρονου πολιτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν πλήθος κόσμου να ακολουθεί την αυτοκινητοπομπή, κρατώντας φωτογραφίες του νεκρού και θρηνώντας την τεράστια αυτή απώλεια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αιθιοπία ταξίδεψαν δεκάδες ηγέτες αφρικανικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Νιγηρίας (Goodluck Jonathan), της Ν. Αφρικής (Jacob Zuma) και του Σουδάν (Omar al-Bashir) ενώ παρούσα ήταν και η Susan Rice, εκπρόσωπος των Η.Π.Α. στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους κορυφαίους ξένους επισκέπτες ήταν και ο επικεφαλής της Microsoft, Bill Gates.

Δείτε τα video…

Ο Μeles Zenawi πέθανε στις 20 Αυγούστου, σε ηλικία 57 ετών, σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, έχοντας δώσει μακροχρόνια μάχη με άγνωστη ασθένεια.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση στο εξωτερικό έγινε στη Σύνοδο των G20 στο Μεξικό, τον περασμένο Ιούνιο. Ανέβηκε στην εξουσία το 1991 και πιστώθηκε την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Αιθιοπίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρικής. Ωστόσο, μέλη της Αντιπολίτευσης και ακτιβιστικών οργανώσεων τον κατηγορούσαν συνεχώς για κατάφορη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

«Η ενέργεια, το όραμα και ο αγώνας του για μια ελεύθερη και γεμάτη ευημερία Αφρική ήταν η κινητήρια δύναμη τα τελευταία 10 χρόνια για την Αφρικανική Ένωση (AU)», εξήγησε ο πρόεδρος του Μπενίν, Boni Yayi.

Από την πλευρά του ο Jacob Zuma δεν έκρυψε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός πολύ σημαντικού πολιτικού ηγέτη.

«Είμαστε περήφανοι για τον Meles Zenawi και τον ηγετικό του ρόλο σε θέματα που αφορούσαν στην ήπειρο και τη θέση της στην παγκόσμια οικονομική σφαίρα», σημείωσε.

Δείτε το video…

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία της εκπροσώπου των Η.Π.Α. στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

«Δεν ήταν απλώς αξιοθαύμαστος. Δεν ήταν ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής με μια ανεξάντλητη δίψα για γνώση, αλλά ένας ασυνήθιστα σοφός άνθρωπος, ικανός να κοιτάει μπροστά και να διατηρεί ζωντανό το μεγάλο του όραμα», εξήγησε από την πλευρά της η Susan Rise.

Δείτε το video…

Ο τελευταίος ηγέτης της Αιθιοπίας που ενταφιάστηκε με τιμές αρχηγού κράτους ήταν η αυτοκράτειρα Zauditu το 1930. Τον Meles Zalawi θα διαδεχτεί μέχρι το 2015 στον πρωθυπουργικό θώκο ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Hailemariam Desalegn.

Διαβάστε επίσης:
Σήμερα η κηδεία του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012, 07:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης