CBS Dallas Live Stream

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστια είναι η κινητοποίηση των Αρχών στην πολιτεία του Τέξας ύστερα από ισχυρή έκρηξη σε βιομηχανική εγκατάσταση.

Όπως μεταδίδουν τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σημειώθηκε έκρηξη σε εργοστάσιο παρασκευής λιπασμάτων στην κωμόπολη του Γουέστ, 32 χλμ. βόρεια της πόλης Ουάκο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο στις 19.50 το βράδυ της Τετάρτης, τοπική ώρα (02.50 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) από τον χώρο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «West Fertilizer».

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με τον αριθμό των τραυματιών να έχει φθάσει αισίως τους 100, εκ των οποίων οι τρεις είναι παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο KWTX οι νεκροί φθάνουν τους 60-70.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video με τη στιγμή της έκρηξης…

Ιατρικές πηγές ανέφεραν πως 36 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αριθμός των τραυματιών ενδεχομένως να αυξηθεί, καθώς αρκετοί μεταφέρθηκαν με Ι.Χ. στα κατά τόπους νοσοκομεία. Δεκάδες ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έξι ελικόπτερα πραγματοποιούν μεταφορές τραυματιών.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε πως υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι σε οίκο ευγηρίας, τμήμα του οποίου κατέρρευσε μετά την έκρηξη.

Η ανησυχία των τοπικών Αρχών είναι μεγάλη, καθώς μια δεξαμενή γεμάτη καύσιμα παραμένει ανέπαφη μέσα στις εγκαταστάσεις και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί νέα ισχυρή έκρηξη. Γι αυτό και αρκετές κατοικίες έχουν εκκενωθεί. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα. Το εργοστάσιο είχε κατασκευαστεί πριν από 60 χρόνια και είναι ένα από τα παλαιότερα στην πολιτεία του Τέξας.

Σε γήπεδο στήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων

Σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την όσο το δυνατόν αμεσότερη περίθαλψη των τραυματιών, οι τοπικές Αρχές έχουν μετατρέψει ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου (ράγκμπι) σε υπαίθριο νοσοκομείο και κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το CNN, τουλάχιστον 10 κτήρια από την τοπική κοινότητα του Γουέστ έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εκτιμάται πως αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς βρισκόταν πολύ κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων.


(Στα αριστέρα, τμήμα του εργοστασίου που έχει τυλιχθεί στις φλόγες)

Εκτός από τον οίκο ευγηρίας, ένα σχολείο έχει υποστεί επίσης καταστροφές. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή στην πόλη του Ντάλας (100 χλμ. από το σημείο), με αρκετούς να νομίζουν πως πρόκειται για σεισμική δόνηση. Μια στήλη πυκνού καπνού έχει σηκωθεί ψηλά στον ουρανό, ενώ μέσα σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών από τη στιγμή της έκρηξης πλήθος ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και αστυνομικών έσπευσαν στο σημείο.

Η άμεση ανταπόκριση των σωστικών συνεργείων οφείλεται κατά ένα μέρος και στο γεγονός πως οι Αρχές σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α. βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και την αποστολή επιστολών με ρικίνη σε δύο πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Barack Obama.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης